fallback

Фед разкри имената на банките, кредитирани заради кризата

Централната банка на САЩ бе принудена да предостави информацията на обществеността чрез съдебно решение

21:28 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ разкри имената на банките, които са се възползвали от кризисните програми за кредитиране по време на тежките моменти от финансовата криза. Това се случва въпреки опитите да се откаже такава информация, които стигнаха и до съдебната система, пише Ройтерс.

В документ с обем над 25 хил. страници централната банка на САЩ разкрива по безпрецедентен начин кои банки са имали нужда от най-голяма помощ по време на кризата.

Информацията показва не само имената на банките, а и сумите, които те са получили от Фед през дисконтовия прозорец за периода 8 август 2007 – 1 март 2010 година.

Пикът на кредитирането чрез дисконтовия прозорец е достигнат на 29 октомври 2008 година, когато са били отпуснати 111 млрд. долара. Основна причина за това е банкрутът на Lehman Brothers от средата на септември същата година.

Федералният резерв на САЩ бе принуден да разкрие информацията след решение на върховния съд от миналата седмица. Повод за делата бе иск на Bloomberg LP и Fox News Network, които поискаха детайли съгласно закона за свобода на информацията, изискващ държавните органи да правят голяма част от документите си публични.

Данни от декември месец показаха, че водещите банки в САЩ са били най-големите бенефициенти по програмите на Фед. Пикът на използването на кредити от централната банка е бил достигнат на 5 ноември 2008 година, когато отпуснатите средства са достигнали 600 млрд. долара.

По-детайлна информация по въпроса кой и колко кредити е взел от Фед, ще бъде известна през следващите дни, тъй като документацията, предоставена от централната банка е в огромен обем.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още