fallback

По-добрата картина за пазара на труда повиши щатските индекси

Акциите на фармацевтичната компания Cephalon скочиха с 30% заради отправената й оферта за придобиване за 5,7 млрд. долара

17:39 | 30.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Добрите данни за увеличението на работните места в частния сектор на САЩ и спада в планираните съкращения на персонал подсилиха оптимизма на щатските борси и индексите се повишиха в началото на днешната сесия.

Dow Jones IA, който обединява 30 от най-големите и често търгувани борсови компании в САЩ, се повишава с 0,4% до 12 332 пункта час след началото на сесията.

Широкият индекс S&P 500 добавя 0,4% към стойността си до 1 324 пункта. Акциите на инвестиционната компания BlackRock поскъпват с 5% след съобщението, че тя ще замени фармацевтичната Genzyme в индекса S&P 500, пише CNNMoney.

Междувременно на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite се повишава с 0,3% до 2 764 пункта.

Силният завършек на борсовата сесия в Азия днес също обнадежди инвеститорите, въпреки че развитието на ядрената криза в Япония остава неясно. С повишения се движат и индексите в Европа, въпреки че вчера рейтинговата агенция Standard & Poor’s намали кредитните рейтинги на Португалия и Гърция.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че работодателите от частния сектор в САЩ са разкрили още 201 хил. работни места през март. Данните се приемат като ориентир за ключовия икономически доклад за пазара на труда в САЩ, който излиза в петък.

Сесията на Wall Street във вторник завърши на положителна територия заради доброто представяне на акциите от телекомуникационния сектор и веригите за търговия на дребно.

В началото на днешната търговия силно се открояват акциите на фармацевтичната компания Cephalon, които поскъпнаха с 30%, след като получи оферта за враждебно изкупуване от производителя на лекарства Valeant.

От Valeant посочват, че след няколко неуспешни опита за преговори за придобиване са решили да направят публична оферта за закупуване на акциите на Cephalon за 73 долара на акция. Книжата на Cephalon се търгуват срещу 75,40 долара в сутрешната търговия спрямо 58,73 долара в края на вчерашната сесия.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтинява с 0,5% до 104,28 долара за барел, а тройунция злато се търгува с понижение от 0,6% до 1 425,30 долара.

Лихвените проценти по десетгодишните американски облигации остават без промяна на вчерашните си нива от 3,49%.

По-късно днес американският президент Барак Обама ще очертае стратегията си за развитие на енергийния сектор в САЩ. Според предварителна информация той ще си постави за цел да намали вноса на петрол с една трета за следващите десет години, фокусирайки се върху енергийната сигурност на страната на фона на високите цени на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още