fallback

Внезапни разпродажби в края на сесията понижиха индексите в САЩ

Добрите данни за потреблението не помогнаха на индексите да се задържат на положителна територия за четвърти ден

23:32 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Sxc.hu

Внезапни разпродажби на акции в самия край на сесията потопиха щатските индекси и прекъснаха печелившата им серия от предишните три дни.

Сесията започна с повишения в цените на акциите, подкрепени от добрите данни за потребителските разходи и жилищния пазар в страната.

Те показаха, че разходите на потребителите в САЩ са нараснали с 0,7% на месечна база през февруари, след като отчетоха 0,3% ръст през януари.

Тъй като потребителските разходи са източник на около 70% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, увеличението им през първите два месеца на тази година загатва, че щатската икономика е продължила да расте.

В края на миналата седмица окончателните правителствени данни показаха, че БВП на САЩ се е увеличил повече от очакваното с 3,1% през последното тримесечие на 2010 г., подкрепен от най-силните потребителски разходи през последните четири години.

Другите икономически данни показаха, че доходите на потребителите са нараснали с 0,3% на месечна база през февруари, което е петият им пореден месечен ръст.

Малко след началото на сесията стана ясно, че планираните продажби на жилища са се увеличили неочаквано с 2,1% през февруари при очакван от икономистите спад от 0,5% на месечна база. Те са добър ориентир за бъдещата активност на пазара на недвижими имоти в страната.

Въпреки добрите икономически данни Dow Jones IA се понижи с 0,2% до 12 197,88 пункта. Широкият индекс S&P 500 отстъпи с 0,3% до 1 310,19 пункта, като най-големи бяха спадовете при енергийните и добивни компании заради поевтиняването на петрола и металите.

Индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижи най-силно, като загуби 0,5% до 2 730,68 пункта. Акциите на eBay поевтиняха с 4,3% след новината, че ще придобие маркетинговата компания GSI Commerce срещу сумата от 2,4 млрд. долара.

Миналата седмица донесе ръст на щатските акции въпреки запазващата се неяснота около развитието на кризата в Япония и Близкия Изток. И трите водещи индекса се повишиха с около 3% за седмицата и са на път да приключат първото тримесечие с повишения.

Ключови за настроенията на инвеститорите през тази седмица ще бъдат данните за пазара на труда в САЩ, и най-вече тези за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката през февруари, които излизат в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още