fallback

Wall Street отново насочва вниманието си към данните за безработицата

Инвеститорите в САЩ ще насочат цялото си внимание към пазара на труда през последната за първото тримесечие борсова седмица

10:15 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси са на път да приключат с повишения първото тримесечие. Снимка: Ройтерс

Страховете на инвеститорите за развоя на конфликтите в Близкия Изток и ядрената криза в Япония предизвикаха на няколко пъти разпродажби на фондовите борси в САЩ, а и в световен мащаб, през първите три месеца на тази година.

Ситуацията в арабския свят и японската АЕЦ Фукушима-1 остава непредвидима, но през тази седмица вниманието на инвеститорите в САЩ ще се премести от събитията в чужбина към състоянието на пазара на труда в страната.

Причината за това е, че в петък излизат правителствените данни за работните места, които са били разкрити или закрити в отраслите на американската икономика през февруари.

Въпреки че американската икономика расте от средата на 2009 г. , когато излезе от рецесия, възстановяването на пазара на труда се бави и равнището на безработица остава високо.

Според прогнозите на икономисти петъчните данни за пазара на труда ще покажат, че работните места в неселскостопанските отрасли на американската икономика са нараснали със 191 хил. през февруари, а безработицата е останала на ниво от 8,9% за втори пореден месец.

В края на миналата седмица стана ясно, че американската икономика е отчела ръст от 3,1% през последното тримесечие на 2010 г., което надмина пазарните прогнози.

Преди петъчните данни за заетостта се очакват и още няколко важни доклада за пазара на труда в САЩ, които ще хвърлят допълнително светлина върху състоянието му.

Наближаващото своя край първо тримесечие на тази година донесе много динамика на щатските борси – в средата на февруари индексите се повишиха до най-високите си нива от средата на 2008 година, подкрепени от добрите финансови отчети на компаниите, след което събитията в арабския свят и Япония спряха възходящата им инерция.

Все пак Dow Jones IА е на път да приключи текущото тримесечие с повишение от 5,5%, докато S&P 500 се е повишил с 4,5 на сто. Индексът на компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, изостава с повишение от 3,4 на сто.

Икономическият календар за САЩ е по-богат през тази седмица. В понеделник преди началото на сесията излизат данни за личните приходи и разходи на американските потребители през февруари, а след началото на сесията идва ред на планираните продажби на жилища, които са индикатор за бъдещата активност на пазара.

И за трите показателя се очаква да отбележат ръст.

Във вторник излизат данните за потребителското доверие в САЩ през март, които са ориентир за очакванията на домакинствата за икономиката, доходите им в бъдеще и склонността им да пазаруват. Индексът на потребителското доверие се очаква да се понижи рязко до 64,9 пункта през март от 70,4 за февруари.

Също във вторник излизат данните за цените на жилищата в големите американски градове, публикувани от S&P/Case-Shiller. Според пазарните прогнози те ще покажат спад в цените на жилищата в 20-те най-големи града от 3,1% на годишна база през януари в сравнение с 2,4% понижение през декември.

Първата порция данни за пазара на труда излиза в сряда, когато консултантската агенция ADP изнася свои данни за заетостта в частния сектор в САЩ. Те ще покажат увеличение на заетостта с 206 хил. според пазарни прогнози. Броят на планираните от големите американски работодатели съкращения ще обяви компанията за човешки ресурси Challenger, Gray & Christmas.

Другите данни за пазара на труда излизат в четвъртък, когато ще стане ясен броя на новите молби за помощи при безработица в САЩ. Те се очаква да се увеличат леко до 383 хил. от 382 хил. за предишната седмица. Също в четвъртък ще стане ясна и промяната в поръчките за производството на фабрични стоки през февруари.

Седмицата ще завърши с правителствените данни за заетостта в неселскостопанските отрасли и за индекса за бизнес активността във фабричния сектор на САЩ, който се очаква да се повиши леко през февруари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още