fallback

Щатските индекси се повишиха заради надеждите за корпоративни печалби

Софтуерната компания Red Hat Inc. и производителят на чипове Micron Technology Inc. бяха сред технологичните компании, чиито резултати надхвърлиха очакванията

23:14 | 24.03.11 г.

Американските индекси се повишиха силно в четвъртък за втори пореден ден заради очакванията на Уол Стрийт за добри новини в предстоящите корпоративни отчети. 

„Печалбите са подкрепата и причината пазарът да върви нагоре. Очакваш след две седмици да има наистина добри новини. Компаниите ще надхвърлят очакванията, защото те са тези, които насочват тези очаквания”, коментира Марк Падо, пазарен стратег в Cantor Fitzgerald, цитиран от MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average приключи сесията с ръст от 0,7% до 12 170,56 пункта, като всички с изключение на три от 30-те му компонента поскъпват. Начело с ръст от 2,5% са акциите на Hewlett-Packard Co.

След като се понижи със 7% в дните след земетресението в Япония на 11 март, Standard & Poor’s 500 възстанови загубите. В четвъртък широкият индекс нарасна с 0,9% до 1 309,66 пункта.

Софтуерната компания Red Hat Inc. и производителят на чипове Micron Technology Inc. бяха сред технологичните компании, чиито резултати надхвърлиха очакванията. Акциите на Red Hat са начело по поскъпване в S&P 500, с ръст от 18%, докато цената на книжата на Micron се повиши с 8,4%.

Nasdaq Composite се покачи с 1,4% до 2 736,42 пункта.

„Очевидно петролът и златото не са катализаторът, който сваля пазара, това приключи”, допълва Падо относно тенденцията, при която често акциите поевтиняват при поскъпване на борсово търгуваните стоки.

Фючърсите за американския лек суров петрол надхвърлиха 106 долара за барел, преди да приключат сесията на ниво от 105,60 долара на New York Mercantile Exchange.

Сраженията в Либия, ядрената криза в Япония и отхвърлянето на плана за бюджетни съкращения в Португалия допринесоха за ръст на фючърсите на златото, които отбелязаха рекорд от 1 448,60 долара за тройунция, след което се понижиха до 1 434,90 долара.

За всяка акция, чиято цена отчита спад, повече от две бележат ръст на Нюйоркската фондова борса.

Икономическите данни от страната бяха смесени, като заявките за помощи при безработица се понижиха през миналата седмица, а поръчките за производство на стоки с дълготрайна употреба намаляват с 0,9% през февруари в сравнение с предходния месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:45 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още