fallback

Фед бе осъден да разкрие детайли по заемите за спасяване на банките

Не мога да си спомня някога централната банка на САЩ да е била съдена и да е била принуждавана да разкрие информация, коментира анализатор

18:07 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв трябва да разкрие детайли около спасителните заеми отпуснати на банките през 2008 г., след като върховният съд отхвърли обжалване, имащо за цел да предотврати публикуването на данните, пише Bloomberg.

Магистратите потвърдиха първоначалното решение на съда, даващо на Фед 5 дни да публикува документите, поискани от Bloomberg LP. Clearing House Association LLC, обединение на най-големите американски банки, обаче поиска от върховния съд да осуети огласяването на договорите.

Решението на съда бележи първия случай в историята, когато Фед е принуден да разкрие имената на банките, които ползват заеми от най-старата финансова програма на институцията - 98-годишния прозорец за отстъпки (discount window).

Оповестяването на имената на банките, наред с детайлите по 6 спасителни програми, стартирани от Фед през декември след гласуване в Конгреса, ще хвърли светлина за естеството на отпуснатите от централната банка 3,5 трлн. долара за спасяване на финансовата система.

„Не мога да си спомня някога Фед да е бил съден и да е бил принуждаван да разкрие информация“, казва Алън Мелтцер, професор в университета Carnegie Mellon в Питсбърг и автор на три книги за централната банка.

Според съдебното решение Фед трябва да представи 231 страници с документи, свързани със заеми, отпуснати в периода април - май 2008 г., включително сумите, за които става въпрос и условията по заемите. News Corp., чрез дъщерната си компания Fox News, води дело за получаването на 6186 страници с подобна информация за заеми, отпуснати в периода август 2007 г. ноември 2008 г.

Базираната в Ню Йорк Clearing House Association, основана през 1853 г., включва Bank of America NA, Bank of New York Mellon, Citibank NA, Deutsche Bank Trust Co. Americas, HSBC Bank USA NA, JPMorgan Chase Bank NA, U.S. Bank NA и Wells Fargo Bank NA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 05.09.22 г.
fallback