fallback

Марк Фабер: Ако пазарът продължи да пада, Фед ще продължи да печата

Икономистът очаква пазарната слабост да продължи и Standard & Poor's 500 да изгуби 15%

21:09 | 16.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Падащите индекси ще бъдат посрещнати единствено с допълнителни финансови инжекции от страна на Федералния резерв (Фед), казва Марк Фабер, автор на доклада "Gloom, Boom and Doom", който предрече краха на фондовия пазар в САЩ през 1987 г., цитиран от CNBC.

Във връзка с пазарния срив последвал разрушителното земетресение в Япония и надвисналата опасност от тотална ядрена катастрофа, Фабер заяви, че всъщност корекцията е здравословна, като се вземе под внимание забележителния ръст на индексите от дъното достигнато през март 2009 г.

Той очаква пазарната слабост да продължи и Standard & Poor's 500 да се понижи с 15%. Според Фабер, председателят на Фед Бен Бернанке ще даде зелена светлина за още един кръг на вливане на ликвидност – програма известна като QE.

„Индексите могат да паднат с 10% или 15%. Тогава ще имаме QE3, после QE4, QE 5, QE 6, QE 7. Печатницата ще продължи да работи, сигурен съм в това. Всъщност греша, имах предвид QE 18“, казва Фабер.

Колкото до Япония, крайният резултат от възстановяването на страната ще е инфлация и ще е положителен за индексите, но не и за японските облигации, допълва той.

„Тази разпродажба предлага инвестиционни възможности в японски акции, но ако реакторите наистина се стопят, тогава всички залози отпадат“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още