fallback

Щатските индекси приключиха с понижения от малко над процент

Загубите от началото на сесията бяха намалени, като за това помогна и изявлението на Федералния резерв

23:19 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите американските акции затвориха с понижения от малко над процент, след като купувачите се включиха във втората половина на сесията и намалиха загубите, предава CNBC.

Загубите бяха намалени още повече в последния час от търговията, когато Федералният резерв обяви, че ще продължи с програмата си за изкупуване на държавни облигации до юни.

Централната банка запази непроменена основната си лихва и очерта доста по-оптимистична картина на американската икономика спрямо предната си среща през януари.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се понижи с 1,2% до ниво от 12 855 пункта, S&P 500 отстъпи с 1,1% до 1 282 пункта, а Nasdaq спадна с 1,3% до 2 667 пункта.

DJIA бе загубил около 2,5% малко след отварянето на пазара, но по-късно успя да заличи част от загубите. В понеделник индексът се понижи с 0,4%.

По време на сесията S&P 500 и Nasdaq отстъпваха с повече от 2%, като Nasdaq падна под нивото, от което започна годината.

Мисля, че трейдърите погледнаха на спадовете от началото на сесията като на възможност, коментира Дорийн Могаверо от Mogavero & Lee. „Не ме изненадват повишенията в следобедната търговия.”

Федералният резерв изглежда копира изявлението от Бежовата си книга, както и от последните изказвания на председателя си Бен Бернанке, казва Джон Канъли, икономист в LPL Financial.

”Това е просто още едно признание, че нещата се подобряват, и че Фед започва да се безпокои за инфлацията”, посочва той.

Първоначалните масирани разпродажби бяха предизвикани до голяма степен от компютърни програми за търговия, които се задействаха след спадовете на чуждите пазари, коментира Питър Коста, президент на Empire Executions.

Японският индекс Nikkei Stock Average се срина с 10,6%, а европейските индекси удариха 3,5-месечно дъно.

В допълнение на кризата в Япония, инвеститорите осмисляха и новините от Близкия Изток, където Бахрейн обяви извънредно положение заради политическата криза в страната.

Петролът тип Брент спада с над 4% до под 109 долара за барел, а американският лек петрол поевтинява с 3,5% до под 98 долара заради очакванията, че глобалното търсене ще се свие, в резултат от японската криза.

Златото се понижава с 2% до 1 397 долара за унция, еврото прибавя 0,1% до 1,3995 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК се понижава с 0,05 процентни пункта до 3,31%.

Икономическите новини от деня показаха, че цените на вносните стоки в САЩ са скочили силно за пети пореден месец, увеличавайки се с 1,4% на месечна база през февруари.

Други данни от САЩ разкриха, че фабричният сектор в региона на клона на Федералния резерв в Ню Йорк е ускорил темповете си на ръст през март.

Индексът на доверието на строителните компании пък се повиши за пръв път от четири месеца насам, достигайки ниво от 17 – най-високото от май 2010.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още