fallback

Грийнспан: Американската икономика набира скорост

Бившият ръководител на Федералния резерв посочва проблемите пред нея и предупреждава за опасността от инфлaция

16:25 | 04.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Американската икономика набира инерция, но е изправена пред няколко проблема, сред които бюджетният дефицит и инфлацията, заявява за CNBC бившият председател на Федералния резерв Алан Грийнспан.

Като спирачки за щатската икономиката се явяват нарастващите цени на петрола и несигурността около бюджетния дефицит на страната, който вероятно ще достигне 1,5 трлн. долара през настоящата година.

Като цяло обаче има основания за оптимизъм, изтъква Грийнспан.

„Ако оставим настрана проблемите с петрола, еврото и бюджета, без съмнение икономиката набира сили”, казва той. „Предизвикателството за прогнозите е как да се калкулират негативните сценарии”.

Според Грийнспан Фед би могъл да започне да разпродава без особени последствия различните активи, които натрупа с цел вливане на ликвидност в икономиката – ипотечни ценни книжа, ДЦК, както и други дългови активи.

Грийнспан е казал, че има голяма увереност в преценката на своя наследник Бен Бернанке.

Той обаче е определил промените в банковата система, прокарани чрез закона за финансовата реформа Дод-Франк, като „вътрешно противоречиви”.

Неокваните последствия от много от новите регулации ще трябва да се коригират, което ще създаде изключително голяма несигурност, е казал бившият шеф на Фед.

Той е отправил и предупреждение относно инфлацията, подчертавайки, че игнорирането на растящите цени на храните и енергията пречи за отчитането на истинската заплаха.

Това, че лихвите остават ниски не означава, че не се задава инфлация, е посочил Грийнспан.

„Когато хората казват, че лихвите са ниски, правилният отговор е: Изчакайте!”, отбелязва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още