fallback

Време е Фед да обмисли оттегляне на програмата за вливане на ликвидност

По-добре е централната банка да започне да продава облигации преди да повиши лихвените проценти, казва Джефри Лакър, президент на Фед в Ричмънд

22:33 | 25.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв (Фед) трябва да стартира оттеглянето на програмите си за вливане на ликвидност преди инфлацията да се превърне в сериозен проблем, казва Джефри Лакър, президент на Централната банка в Ричмънд, цитиран от CNBC.

След като Фед изпълни 50% от втората си програма за вливане на ликвидност на стойност 600 млрд. долара, известна като QE2, нарастването на цените вече е осезателно, допълва той.

Лакър заяви, че Фед трябва да изпревари тенденцията и да започне преразглеждане на програмата за вливане на ликвидност сега, докато икономиката все още е в начална фаза на възстановяване.

„Възстановяването е стабилно, растежът ще се ускори“, казва той. „В този етап на бизнес цикъла, трябва да изтеглим монетарните стимули, за да не допуснем инфлация.“

По-добре е централната банка да започне да продава облигации преди да да повиши лихвените проценти, посочва Лакър.

Валутната политика на Фед имаше за цел да създаде здравословно ниво на инфлация от между 1% и 2%, което би било индикатор, че икономиката нараства с контролируеми темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още