fallback

Борсовите индекси в САЩ не успяват да наберат инерция

Продължаващото бързо поскъпване на петрола предизвика спад в акциите на транспортните компании

18:05 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната борсова сесия в САЩ започна с понижения на два от трите водещи индекса, след като бързото поскъпване на петрола доведе до спад при акциите от транспортния сектор. 

Цената на американския лек суров петрол скочи за кратко до 103 долара за барел, а тази на сорта брент приближи 120 долара за барел, след което се върна към 113 долара. По данни на Ройтерс около 25% от дневното производство на петрол в Либия е спряно заради разрастващата се политическа криза в страната.

Данните за силния спад в продажбите на нови жилища през януари също засилиха борсовия песимизъм. От тях стана ясно, че заради слабото търсене покупките са намалели с близо една пета за година.

Другите икономически данни за САЩ по казаха, че новите молби за помощи при безработица са намалели с 22 хил. в рамките на изминалата седмица до 391 хил., докато поръчките за производство на стоки с дълготрайна употреба са паднали неочаквано с 3,6% на месечна база през януари, ако се изключат тези за транспортно оборудване.

Бързото поскъпване на петрола през последната седмица обаче остана в центъра на внимание на инвеститорите на фона на прогнозите, че може да застраши възстановяването на световната икономика. Цената му тръгна нагоре под влияние на разрастващите се граждански размирици в Либия, която разполага със значителни петролни запаси.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,2% до 12 0082 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 губи 0,1% до 1 306 пункта, докато на Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,3% до 2 730 пункта.

Предишните две сесии в САЩ също завършиха с понижения на индексите, като червената вълна се задържа днес и в Азия и Европа.

Акциите на General Motors поевтиняват с 3,2% до 33,47 долара, въпреки че обяви първата си годишна печалба от 2004 г. в размер на 4,7 млрд. долара.

След края на днешната сесия се очакват финансовите резултати на американската застрахователна компания AIG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още