fallback

Жените са по-успешни мениджъри на хедж фондове

Фондовете, управлявани от жени, са отчели доходност от над 9% на година през последните пет години спрямо едва 0,46% за сектора като цяло

16:58 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Хедж фондовете, управлявани от жени, са отчели значително по-добри резултати от средното представяне в индустрията през последните пет години, сочи нов доклад на Hedge Fund Research.

Според индекса HFRX Diversity, който проследява резултатите на фондове, в които над 50% от капитала е собственост на жени или етнически малцинства, тези фондове са отчели средно годишна доходност от 7,6% през последните три години и 9,1% през последните пет години.

За сравнение индексът HFRX Global Hedge Fund, който отразява представянето на целия сектор, е загубил 2,04% на годишна база през последните три години и е отчел доходност от едва 0,46% за последните пет, пише Financial News.

Разликата в представянето е най-видима през 2008 г., когато първият индекс е загубил 5,41% в сравнение със загуба от 23,25% при общия индекс.

Според Рене Хогърд, основател и управляващ партньор на базирания в Ню Йорк фонд Galtere, има поне три причини за по-доброто представяне на жените.

„На първо място жените правят по-малко грешки от мъжете, защото те обикновено не търгуват с неща, които не разбират“, казва тя. „При тях са по-малко от най-мащабните катастрофални загуби.“

Тя обяснява, че жените се придържат към по-дългосрочни позиции, докато мъжете работят с по-голям портфейлен оборот, което повишава вероятността за грешка и води до по-високи транзакционни разходи.

Също така според нея жените са по-добри в синтезирането на информацията. „Те могат да решат по-добре защо нещо е рисково днес, като вчера не е било, и защо нещо ще направи пари днес, когато в миналото не е могло.“

Наред с това има данни, че повечето жени в индустрията на хедж фондовете работят в отдел продажби и маркетинг (26%) и в по-малка степен в управление на портфейли и търговия с активи (12%), пише изданието, цитирайки специално проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още