fallback

Щатските индекси затвориха с рекорд за последните 30 месеца

Пазарът не реагира на повишаването на задължителните банкови резерви в Китай, тъй като мярката беше очаквана поради инфлацията на потребителските стоки през януари

23:12 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси приключиха петъчната сесия на зелено, като индексите достигнаха нов рекорд за последните 30 месеца, след като инвеститорите насочиха вниманието си към акциите на енергийните компании и производителите на стоки за широко потребление, пренебрегвайки новото повишение на задължителните банкови резерви в Китай, пише MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 0,59% до 12 391 пункта.

Standard & Poor’s 500 се повиши с 0,19% до 1343 пункта, докато Nasdaq Composite спечели 0,08% до 2834 пункта

Китайската централна банка обяви, че ще повиши изискването за задължителни банкови резерви с половин процентен пункт – второ повишение за годината, за да изтегли излишната ликвидност от икономиката на страната и да ограничи инфлацията.

Пазарът обаче не реагира на новината от Китай, тъй като мярката беше очаквана поради инфлацията на потребителските стоки през януари.

В допълнение, движението на пазара беше слабо поради очаквания дълъг уикенд. Щатските пазари са затворени в понеделник.

„Очаква ни дълъг уикенд“, казва Брайън Джендрау, пазарен стратег на Financial Network. „Всъщност очаквах слаб пазарен спад, тъй като инвеститорите затварят позициите си преди празниците.“

Инвеститорите избягват големи залози и поради срещата на Г-20 в Париж, както и размириците в Близкия изток.

Г-20, групата на най-големите индустриални страни, е на път да постигне споразумение за определянето на четири показателя за измерване на световните икономически дисбаланси. Четирите индикатора са дисбалансите по текущата сметка, дългът на публичния сектор, дългът на частния сектор и общ индикатор за реалните валутни курсове и размера на валутните резерви.

На срещата председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке заяви, че останалият свят е заинтересуван от възстановяването на САЩ, защитавайки политиката на щатската централна банка за ниски лихвени проценти и вливане на ликвидност. Бернанке отхвърли критиките, че вливането на лесни пари в икономиката предизвиква инфлация.

В Близкия изток антиправителствените протести в Бахрейн навлязоха в петия си ден на фона на четири погребения и продължаващи сблъсъци с полицията. Размириците задържаха цената на американския лек суров петрол над 90 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още