fallback

Бернанке: Не винете евтините долари за капиталовите дисбаланси

Според Бернанке липсата на гъвкавост във валутния курс на юана създава повече дисбаланси в икономиката

17:42 | 18.02.11 г. 19
Автор - снимка
Създател

Финансовите инжекции на Фед станаха обект на много критики. Снимка: sxc.hu

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке защити либералната парична политика на развитите страни от обвинението, че евтините долари водят до прегряване развиващите се икономики.

Според него липсата на гъвкавост във валутните курсове е източник на по-големи рискове. Бернанке говори преди срещата на Г-20 в Париж, в която ще вземат участие много от критиците на агресивната програма на Федералния резерв за изкупуване на държавни облигации, пише Ройтерс.

Все пак Бернанке призна, че големите капиталови потоци от развитите към развиващите се икономики могат да имат отрицателни странични ефекти.

„Капиталовите потоци за пореден път са източник на значителни предизвикателства за международната макроикономическа и финансова стабилност”, каза Бернанке преди началото на срещата на финансовите министри и централните банкери на 20-те най-големи икономики в света.

Нетрадиционната програма на Федералния резерв за инжектиране на 600 млрд. долара в банковата система на САЩ с покупките на американски държавни облигации, която стартира през ноември, предизвика остра критика от страни по целия свят.

Финансовите инжекции на САЩ бяха атакувани за това, че са предизвикали спад в курса на долара, който след това е навредил на износа на развиващите се икономики и е надул цените на активите.

Бернанке не говори за високата инфлация директно и единствено спомена, че голямото търсене в развиващите се пазари допринася за глобалното увеличение на цените на суровините, което засяга и развитите страни.

Постепенното изчистване на глобалните дисбаланси в търговията и инвестициите е основен приоритет за Г-20. Страните от групата са си поставили за цел съставянето на списък от показатели за измерване на дисбалансите, с цел да направят икономиката по-стабилна и по-малко уязвима на циклите на възход и спад.

Председателят на Федералния резерв е посочвал в миналото бързия растеж в развиващите се пазари като един от факторите, който води до големите капиталови потоци към тях. По неговите думи централните банки там разполагат с всички необходими инструменти за предотвратяване на прегряването, в това число чрез коригиране на валутните курсове.

„Поддържането на подценени валути в някои страни допринася за един небалансиран и неустойчив модел на глобалното търсене", заяви Бернанке в днешното си изявление.

Аргументът за по-гъвкав валутен курс на юана често се използва от правителството на САЩ като условие да се поправят дисбалансите в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още