fallback

Щатски доклад: Хедж фондовете крият системен риск по време на криза

Докладът има за цел да помогне на администрацията да реши кои компании са „систематично важни“ и трябва да бъдат поставени под надзора на централната банка

11:56 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Хедж фондовете и застрахователните компании може да представляват заплаха за американската икономическа стабилност по време на криза, се казва в доклад, изготвен за регулаторните органи в САЩ, които трябва да решат кои небанкови финансови институции ще попаднат под надзора на централната банка, съобщава Bloomberg.

Евентуална паника при хедж фонд инвеститорите може „да причини парализа на някои пазари“, се казва в доклад на Съвета за финансова стабилност от 3 февруари. В документа се посочва също, че евентуален фалит на голяма застрахователна компания може да предизвика „драматични дестабилизиращи действия от страна на инвеститорите“.

Докладът от 80 страници има за цел да помогне на председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке и финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър да решат кои компании да бъдат класифицирани като „систематично важни“ и трябва да бъдат поставени под надзора на централната банка.

Финансови компании, включително Blackrock Inc. - най-големият инвестиционен посредник в света, както и лобистки фирми, работещи за хедж фондове и взаимни фондове, се опитват да убедят администрацията, че те не са толкова важни за финансовата система, за да бъдат подлагани на допълнителни регулации. Според мениджъри на хедж фондове цената, свързана с допълнителната регулация, ще понижи конкурентоспособността им.

Докладът разглежда въвеждането на критерии, които регулаторните органи могат да използват при оценката на риска във въпросните компании. Компаниите ще трябва да предоставят финансова информация, която досега никога не е била публикувана.

Регулаторите например ще могат да поискат от хедж фондовете да предоставят информация за риска, измерен в пари ( value-at-risk) - показател, който дава приблизителна оценка за сложния пазарен риск на инвестиционния портфейл. Ако стойността на този показател е твърде висока, съответният хедж фонд се счита за уязвим, се посочва в доклада.

Надзорният съвет има правомощията да накара компании, които са под неговата юрисдикция, да повишават капитала си, ликвидността си и да продават активи, за които се смята, че са прекалено концентрирани в определен икономически сегмент.

През септември Гайтнър заяви, че подобен списък от компании може да включва базираната в Ню Йорк American International Group Inc., която след финансовия колапс през 2008 г. трябваше да бъде спасявана с пари на данъкоплатците, както и GE Capital, подразделение на базираната в Феърфилд, Кънектикът, General Electric Co.

Фондовете за дялови инвестиции може също да крият рискове поради „присъщия висок ливъридж на компаниите в тяхното портфолио, както и фактът, че използват междинни заеми (Bridge loans)“, се посочва в доклада. От около 2000 подобни фонда в САЩ 250 управляват над 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още