fallback

Широкият индекс S&P 500 вече е със 100% над дъното си от 2009 година*

Големи придобивания и отчетите на Dell повишиха интереса към борсата в САЩ

18:41 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Добрите финансови резултати на Dell и мащабното придобиване във фармацевтичния сектор за 20 млрд. долара тласнаха щатските индекси нагоре в началото на днешната сесия. Това изведе широкият индекс S&P 500 до стойност, която е с малко над 100% по-висока от регистрираното по време на кризата дъно от 666,8 пункта. То бе ударено на 6 март 2009 година,

Изненадващото увеличение на новото жилищно строителство също подкрепи индексите. Dow Jones IA нараства с 0,4% до 12 274 пункта час и половина след началото на сесията, а в същото време широкият индекс S&P 500 се покачва с 0,5% до 1 334 пункта.

Силното представяне на технологичните компании поведе Nasdaq Composite нагоре с 0,8% до 2 826 пункта. Акциите на Dell поскъпват с близо 10% в сутрешната сесия, след като обяви, че печалбата й почти се е утроила през изминалото тримесечие.

Инвеститорите приветстваха и новините за поредното голямо придобиване във фармацевтичния сектор. Френският производител на лекарства Sanofi-Aventis обяви, че купува американската биотехнологична компания Genzyme срещу най-малко 20,1 млрд. долара в брой. Акциите на Genzyme поскъпват с 1,6% в сутрешната търговия.

Сливанията и придобиванията набират скорост в началото на тази година. Вчера борсовият оператор Deutsche Boerse съобщи, че се слива с компанията-майка на Нюйоркската фондова борса NYSE Euronext.

Сред корпоративните новини се нареди и тази за фалита на втората по големина верига от книжарници в САЩ Borders Group. Акциите й са поевтинели със 75% от началото на 2011 г. в очакване на съобщението за нейния фалит, пише CNNMoney.

Преди началото на сесията стана ясно, че новото жилищно строителство в САЩ се е повишило силно с 15% в рамките на януари, докато новите разрешителни за строеж намаляват с 10 на сто.

Цените на ниво производител се увеличиха повече от очакваното с 0,8% през януари на фона на силния скок в цените на редица борсово търгувани стоки през последните месеци.

Поредицата от икономически данни за САЩ показа още и неочакван спад от 0,1% на месечна база на индустриалното производство през януари. Степента на оползотворяване на производствения капацитет също се понижава леко от 76,2% през декември до 76,1% през януари.

По-късно днес се очаква доклада от последната среща на Федералния резерв, състояла се преди три седмици.

*Актуално към 18:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още