fallback

Sanofi-Aventis купува Genzyme за най-малко 20,1 млрд. долара

Освен тази сума акционерите ще получат и плащания, обвързани с резултатите от реализацията на лекарствата на щатската биотехнологична група

14:48 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis е постигнала споразумение да закупи Genzyme Corp след увеличаване на офертата си до 20,1 млрд. долара в брой плюс плащания, обвързани с резултатите от реализацията на лекарствата на щатската биотехнологична група, съобщи Ройтерс.

Споразумението, сключено девет месеца, след като Sanofi за първи път представи идеята си за закупуване пред Genzyme, ще даде на Sanofi достъп до пазара на лекарства за редки болести и ще компенсира спадащите приходи на Sanofi от лекарства, чийто патент е изтекъл или скоро ще изтече.

Sanofi ще плати 74 долара за акция в брой. Първата официална оферта на компанията, направена през август, беше за 69 долара за акция. Предвижда се сделката да бъде приключена в началото на второто тримесечие.

Споразумението за обвързани с резултатите плащания ще е в сила до края на 2020 г. и дава право на акционерите на поредица плащания на стойност до общо 14 долара на акция, в зависимост главно от успеха на експерименталното лекарство срещу множествена склероза Lemtrada.

На теория това споразумение може да добави към договорените 20,1 млрд. долара още 3,8 млрд. долара, но всъщност се очаква сумата да е много по-малка заради несигурността относно бъдещите продажби на лекарството и други фактори.

Според анализатора Тим Андерсън от Sanofi вероятно ще платят по това споразумение не повече от 4 долара на акция, или близо 1,1 млрд. долара общо.

Първият 1 долар на акция по споразумението ще бъде платен, ако бъдат постигнати определени производствени нива през 2011 г. на лекарствата Cerezyme и Fabrazyme.

Genzyme е първата компания, която показа, че може да се правят пари от производството на лекарства за редки болести. През 2009 г. групата е генерирала приходи от 4,5 млрд. долара – достатъчна сума за компенсиране на около една трета от продажбите, които се очаква Sanofi да загуби до 2013 г. заради конкуренцията от производителите на генерични лекарства.

Пазарът на лекарства за редки заболявания се оценява като много перспективен, тъй като в света са открити между 6000 и 7000 такива болести, а за едва 10% от тях има лечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 17.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още