fallback

Понижения на щатските борси след данните за продажбите на дребно

Акциите на NYSE Euronext поевтиняват с над 2% след новината за сливането й с Deutsche Boerse

18:17 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ започнаха днешната сесия с понижения след по-слабите данни за продажбите на дребно в страната през януари. Загубата на инерция в икономическия растеж на европейските страни в края на миналата година също помогна за борсовия песимизъм.

Индексът на 30 от най-големите и активно търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се понижава с 0,4% до 12 217 пункта час и половина след началото на сесията.

Най-силно поевтиняват акциите на петролната компания Exxon Mobil, технологичната Intel и телекомуникационната AT&T, пише CNNMoney.

Широкият индекс S&P 500 в същото време губи 0,4% до 1 327 пункта, а на борсата Nasdaq водещият индекс Nasdaq Composite отстъпва с 0,5% до 2 803 пункта.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ нарастват за седми пореден месец през януари, но по-слабо от очакваното.

Водещата новина обаче стана сливането между компанията-майка на Нюйоркската фондова борса NYSE Euronext и немския борсов оператор Deutsche Boerse.

Акциите на NYSE Euronext с е наредиха сред най-губещите в състава на индекса S&P 500, като поевтиняват с 2,2% до 38,60 долара.

Сесията в понеделник завърши с минимални изменения на индексите, след като президентът на САЩ Барак Обама обяви проектобюджет от 3,7 трлн. долара за фискалната 2012 г., която започва на 1 октомври.

Другите икономически данни за САЩ показаха, че търсенето на американски ценни книжа от чуждестранни инвеститори е намаляло през декември. Нетните покупки на дългосрочни акции и облигации възлизат на 65,9 млрд. долара през декември в сравнение с 85,1 млрд. долара за предходния месец.

Спадът в цените на американските държавни ценни книжа през декември е накарал чуждите инвеститори да ги продават, коментират анализатори. В днешната сесия лихвените проценти по десетгодишните американски облигации остават без промяна на ниво от 3,61%.

След края на днешната сесия излизат финансовите резултати на производителя на компютри Dell за изминалото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 25.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още