fallback

Предпазливо начало на борсовата седмица в САЩ

Индексите се движат в различни посоки в очакване на обсъжданията на бюджета на САЩ за следващата фискална година

18:31 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в САЩ поеха в различни посоки в началото на днешната сесия в очакване на коментарите на американския президент Барак Обама за ограничаването на големия бюджетен дефицит на страната през следващите години.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се понижава с 0,2% до 12 245 пункта два часа след началото на сесията, докато широкият индекс S&P 500 остава без промяна на ниво от 1 329,36 пункта. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, в същото време се покачва с 0,2% до 2 815 пункта.

С над 1% в ранната търговия се повишават акциите на General Electric след съобщението на индустриалния конгломерат, че ще закупи срещу сумата от 2,8 млрд. долара подразделение на инженерната компания John Wood Group.

Миналата седмица донесе на щатските индекси най-високите им стойности за последните 30 месеца, за което помогна и решението на египетския президент Хосни Мубарак да подаде оставка заради масовите граждански протести в страната, което премахна несигурността от финансовите пазари.

Президентът на САЩ Барак Обама ще обяви днес проектобюджета на страната за фискалната 2012 година. Очаква се той да съдържа съществени съкращения на много от правителствените програми, но без да реши проблема с най-големите източници на дълг в САЩ в дългосрочен план – здравната и социалната система, пише CNNMoney.

По оценки на Белия дом проектобюджетът предвижда съкращения на държавния дефицит от 1,1 трлн. долара през следващите десет години.

Той ще се обсъжда през цялата седмица в Конгреса на САЩ и ще е сред основните събития на финансовите пазари заради високите нива на бюджетния дефицит и държавен дълг на страната.

Сред другите по-важни корпоративни събития от днес бе съобщението на интернет радиото Pandora, че ще набере до 100 млн. долара чрез първично публично предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още