fallback

Липсващата брънка във веригата на инфлацията в САЩ може би се появява

Намаляващият дял на свободните жилища в страната е исторически обратно пропорционален на същинската потребителска инфлация

18:49 | 12.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Когато на Федералния резерв се представят данните за повишените цени на храните и енергията, Бен Бернанке и неговите колеги посочват слабия жилищен пазар като доказателство, че инфлацията е под контрол.

Това вече може би не е така, след като цените на жилищата започнаха да повишават предпочитания от Фед измерител на инфлацията – индексът на същинската (без храни и енергия) потребителска инфлация в САЩ, пише CNBC.

Свободните жилища са намалели през последното тримесечие от 10,3% на 9,4% - най-ниското ниво от първата половина на 2007 насам.

”Макар фокусът върху цените на основните суровини и тяхното влияние върху потребителската инфлация да бе оправдан, сега друг фактор излиза на преден план”, посочва Питър Бууквар, главен пазарен стратег в Miller Tabak.

Той посочва, че акциите на Equity Residential – най-големият фонд за инвестиции в недвижимости са се повишили с 6% от началото на годината, след като фондът обяви, че наемите ще се покачат с 5%.

През следващата седмица се очакват данните за индекса на потребителската инфлация (CPI) в САЩ, а еквивалентният наем за собствениците на жилища (това, което биха получили ако го отдадат под наем) има тежест от 25% в CPI и 40% в същинския CPI (без храните и енергията).

От 1958 насам показателят за свободните жилища има силна негативна корелация със същинския CPI, според изследване на Майкъл Дарда, главен икономист и пазарен стратег в MKM Partners.

Дарда обаче, подобно на Бернанке, не е особено обезпокоен. „Макар да очакваме леко повишение на инфлацията, не предвиждаме рязък скок”, казва той, посочвайки доходността на индексираните с инфлацията държавни облигации, както и слабия растеж на банковите кредити.

„Риск за инфлацията ще се появи, ако показателят за свободните жилища падне под нивото си от последните два икономически цикъла”, смята Дарда.

Ако обаче делът на собствените жилища (понастоящем 66,5% спрямо историческия връх от 69% през 2004) спадне още до под 60% (както е вече в някои щати), то тогава връзката между наемите и цените на жилищата може да се разруши.

Освен това действителното предлагане на жилища под наем е доста по-голямо, тъй като голяма част от жилищата под възбрана, заради просрочени ипотеки, предстои да бъдат отдадени под наем, коментира Кевин Фери, съосновател на Cronus Futures Management.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още