fallback

Мръсната тайна на щатския фондов пазар: 9% безработица си е добре

Инвеститорите не искат висока заетост, за да продължи политиката на ниски лихви, провеждана от Федералния резерв

12:53 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Обществена тайна в САЩ е, че през тази година фирмите предпочитат да изкупуват обратно своите акции вместо да наемат служители, пише CNBC.

Инвеститорите пък искат безработицата да остане висока, за да продължи политиката на ниски лихви, провеждана от Федералния резерв.

„Макар безработицата да е ужасна последица за гражданите и домакинствата, някои компании смятат, че са по-добре с по-малко персонал и се оправдават със слабата икономика, фокусирайки се върху повишаване производителността на настоящите си служители“, убеден е Стивън Вайс от Short Hills Capital.

По оценки на Goldman Sachs компаниите от щатския индекс S&P 500 ще увеличат разходите си за обратно изкупуване на собствени акции с 25% през настоящата година – най-голям ръст сред алтернативите за използване на техния капитал.

Далеч назад с предвиждано повишение от 15% остават придобиванията в кеш, които всъщност могат да намалят заетостта чрез съкращаване на дублиращи се длъжности в слетите компании.

Капиталовите разходи се очаква да се повишат с 12%, според Goldman Sachs, но не става ясно каква част от тях е за наемане на служители. Дивидентите ще нараснат с 11%, а разходите за развитие – с 10%.

Дейвид Костин, пазарен стратег в Goldman и един от най-“бичи“ настроените на Wall Street, смята, че тази стратегия ще донесе ръст от 19% на индекса S&P 500 през годината.

„Истинската последица от Голямата рецесия е структурното изместване на фокуса към увеличаване на производителността“, отбелязва Джо Теранова, главен пазарен стратег във Virtus Investment Partners.

„Въпреки че показателите за разходите и производството като цяло са окуражаващи, трудовият пазар се е подобрил съвсем слабо“, заяви вчера пред конгреса на САЩ председателят на Фед Бен Бернанке

Той не даде знак дали програмата на централната банка за вливане на ликвидност в икономиката на стойност 600 млд. долара ще бъде съкратена.

„Двигател на фондовия пазар е Федералният резерв, чиято отговорност е безработицата, което мотивира действия като въпросното вливане на ликвидност“, посочва Никълъс Колъс, главен пазарен стратег в BNY ConvergEx.

“Устойчивата безработица ще осуети изтеглянето на ликвидност, като дори може да предизвика трети цикъл на вливане, ако нещата не се подобрят до средата на годината“, смята той.

S&P 500 нарасна доста, откакто Бернанке за пръв път намекна за втората програма за вливане на ликвидност в края на миналата година, повишавайки се с над 25%.

През януари в САЩ бяха разкрити само 36 хил. работни места в неселскостопанския сектор – доста под увеличението от 140 хил., което икономистите очакваха. Безработицата е 9%, но пазарът продължава възходящото си движение.

„Фондовият пазар е добре при слабата заетост, понеже точно това гарантира експанзионистичната политика на Фед“, отбелязава Джеймз Айорио, управляващ директор в TJM Institutional Services. “Колкото и странно да изглежда, слабостта на трудовия и жилищния пазари подклажда ръста на акциите.“

В даден момент обаче ще се окаже, че компаниите хапят ръката, която ги храни, смятат инвеститори, тъй като потреблението е засегнато от високата безработица. Но дотогава, според тях, има доста време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още