fallback

Безработицата в САЩ ще падне до 8,6% в края на годината

Американската икономика ще създаде двойно повече работни места спрямо миналата година, предвижда икономистът с най-точните прогнози за заетостта

12:17 | 09.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Американската икономика ще разкрие 2 млн. работни места през 2011 – повече от два пъти над създадените през миналата година, предвижда Скот Браун, който според Bloomberg е дал най-точните прогнози за безработицата в САЩ през последните две години.

Това прави по 167 хил. места средно на месец, докато за цялата минала година те бяха малко над 900 хил., което показва, че на страната ще й трябват години, за да възстанови загубените 8,75 млн. работни места по време на рецесията.

Нивото на безработица в края на годината ще бъде 8,6%, смята Браун, който е главен икономист в Raymond James & Associates. Това е по-малко от медианната прогноза за 8,8% на 61 икономисти, запитани от Bloomberg през последната седмица. Безработицата в САЩ изненадващо спадна до 9% през януари от 9,4% предния месец.

„Потреблението ще остане доста силно, но фирмите няма да се впуснат да наемат персонал ако не видят още по-голямо търсене“, казва Браун.

Той предвижда ръст на БВП от 3,3% през тази и 3,4% през следващата година. Средната прогноза на икономистите за 2011 се повиши от 3,1% през януари до 3,2% през февруари, което би било най-високият ръст за последните седем години.

Браун използва за прогнозите си данни от молбите за помощи при безработица, плановете за съкращение на персонал, нагласите на малкия бизнес и проучванията сред шефовете на доставки.

За дългосрочните си предвиждания икономистът често съставя списък от положителни и отрицателни фактори, претегляйки възможните им проявления.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още