fallback

Ръст от около половин процент за щатските индекси, седми пореден за Dow Jones

Пазарът може би е пред корекция, която обаче ще подготви почвата за мощно повишение през пролетта, коментира анализатор

23:32 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американските акции се повишиха по време на сесията във вторник, след като инвеститорите игнорираха поредното повишение на лихвите в Китай, както и няколко разочароващи фирмени отчети.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA), се повиши с 0,6% до ниво от 12 233 пункта – седма поредна положителна сесия за индекса. S&P 500 прибави 0,4% до 1 325 пункта, а NASDAQ се покачи с 0,5% до 2 797 пункта. 

В предната сесия DJIA и S&P 500 отбелязаха пикове за последните 2,5 години, подкрепени от засилена активност при сливанията, както и от оптимистични прогнози за корпоративни печалби.

Някои пазарни експерти обаче предупреждават, че се задава корекция.

”Предстои ни нещо като пауза за отдих – това е така от декември”, казва Пол Шатц от Heritage Capital. „По някое време през това тримесечие ще имаме 4-8% корекция, която ще подготви почвата за мощен ръст през пролетта”, смята той.

Шатц добави, че инвеститорите трябва да се оглеждат за подценени акции, които могат да скочат в краткосрочен план.

Федералният резерв трябва сериозно да обмисли прекратяването на програмата си за вливане на ликвидност на стойност 600 млрд. долара, имайки предвид силния растеж и подобряващата се заетост, заяви шефът на клона на Фед в Ричмънд Джефри Лакър.

В подобен дух се изказа и президентът на клона на централната банка в Далъс Ричард Фишър, който заяви, че ще се противопостави на допълнително разхлабване на паричната политика и ще подкрепи изтеглянето на ликвидност при появата на инфлационен натиск, какъвто пък според ръководителя на Фед в Атланта Денис Локхарт не е налице.

Икономическите новини от деня показаха, че доверието на малкия бизнес в САЩ е достигнало тригодишен връх през януари, но несигурността на продажбите прави собствениците предпазливи относно наемане и инвестиране, според изследване на NFIB.

Петролът се понижава с 0,5% до 87,1 долара за барел, златото се повишава с 1,2% до 1 363 долара за унция, еврото поскъпва с 0,4% до 1,363 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК нараства с 0,06 процентни пункта до 3,70%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още