fallback

Apple може да засенчи всички останали, смятат анализаторите след отчета й

Средната прогноза е за ръст на акциите от 32% през следващите 12 месеца, което би направило компанията най-скъпата в света

21:42 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Анализаторите имаха три седмици откакто Apple оповести най-доброто тримесечие в историята си, за да осмислят отчета и да се произнесат.

Те най-после са готови с присъдата и тя е: Apple би трябвало да е компанията с най-голяма стойност в света, пише CNBC.

От 18 януари, когато от Apple обявиха, че са продали 16 млн. броя iPhone през последното тримесечие на 2010 и почти са удвоили продажбите на iPad, поне пет компании повишиха 12-месечната си прогноза за акциите на Apple до 467 долара за брой или годишен ръст от 32%.

Ако бъде постигнат, този ръст ще се равнява на пазарна капитализация в размер на 433,7 млрд. долара, надхвърляща тази на сегашния водач Exxon Mobil, оценен от пазара на 423,2 млрд.

Според анализ на Bespoke Investment Group анализаторите като цяло са подценили продажбите на iPhone и iPad през миналата година и сега наваксват, вдигайки прогнозите си за Apple, повече отколкото за която и да било друга технологична компания.

„Ръстът на продажбите на iPhone в новите ни прогнози е сравнително умерен, но въпреки това той добавя 50 долара към нашия таргет до 450 долара за акция, заради своята рентабилност", посочва Чарлз Уулф, анализатор в Needham.

"Ориентацията на потребителите към смартфоните се ускори през втората половина на 2010, така че дори новите ни прогнози могат да се окажат консервативни”, отбелязва той.

Най-големият катализатор за новите прогнози е пускането на iPhone в мрежата на оператора Verizon.

”По мое мнение Verizon iPhone е подценен”, казва фонд мениджърът Джош Браун. „Освен това бизнесът с таблетите е още в началото си. Напомня ми за Dell Computer през 1996 – прогнозите изоставаха в продължение на няколко години.”

Акциите на Apple обаче не се движеха само нагоре от началото на новата година. Те загубиха 6% за един ден в началото на януари, когато главният изпълнителен директор Стив Джобс обяви, че ще отсъства по здравословни причини.

Освен това бе изтъквана заплахата от нови таблетни компютри, снабдени с операционната система Android на Google.

Според оптимистите обаче Apple, която освен че ще си остане златният стандарт за таблети в очите на потребителите, едва започва завземането на международните пазари, а и има силен ръководен екип, който може да продължи експанзията на ореола, създаден от Джобс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още