fallback

Microsoft ще емитира дълг на стойност 2,25 млрд. долара

Последните облигации на компанията, емитирани през септември поевтиняват, докато акциите й поскъпват

23:00 | 03.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на софтуер в света – Microsoft, възнамерява да емитира дълг на стойност 2,25 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Набраните средства могат да бъдат използвани за оборотен капитал, обратно изкупуване на акции и за придобивания, се казва в заявление на компанията пред регулаторните органи.

Според човек, запознат с планираните транзакции, Microsoft ще предложи 5-, 10- и 30-годишни необезпечени облигации.

2011 ще е повече година на акционерите, отколкото на държателите на облигации, обаче смята Том Мърфи, фонд мениджър в Columbia Management.

„Някои компании ще използват огромните си парични резерви за обратни изкупувания на акции, изплащане на дивиденти или стратегически придобивания”, очаква той.

Според доклад на Barclays Capital паричните баланси на компаниите са на рекордни нива, близки до 7% от активите им.

Качеството на инвестиционния клас дългове ще се влоши през тази година, тъй като компаниите са изправени пред ограничени бизнес възможности и се възползват от относително ниските лихви, за да изкупуват обратно свои акции, смятат от Janney Montgomery Scott.

Последните облигации на Microsoft в САЩ от септември поевтиняват, докато акциите на фирмата са поскъпнали с 14,4%.

Microsoft, която е една от четирите нефинансови американски компании с ААА кредитен рейтинг, емитира облигации за 4,75 млрд. долара през есента при рекордно ниски лихви.

Оттогава насам обаче цените на 10-годишните книжа са спаднали с 5,8%, а тези на 5-годишните са се понижили с 1,7%.

Корпоративните облигации с рейтинг ААА са загубили за същия период 2,8%, а тези от инвестиционния клас като цяло – 1,4%, показват индексите на Bank of America Merrill Lynch.

През последното тримесечие на миналата година Microsoft изкупи обратно свои акции за 5 млрд. долара и обяви дивиденти на стойност 1,3 млрд.

Облигациите на компанията поевтиняват, понеже допълнителната доходност, която те дават спрямо държавните облигации предлага слаба защита срещу повишаване на лихвените нива, посочва Уилям Ларкин, портфолио мениджър в Cabot Money Management.

”С промяната на инфлационните очаквания и разпродажбата на ДЦК, облигациите на Microsoft ще губят стойност”, предвижда Ларкин.

„Емитентите от инвестиционния клас започват отново да увеличават ливъриджа, след като в периода от 2008 до началото на 2010 намаляваха дълговете си”, изтъква Гай Ле Бас, стратег в Janney Montgomery Scott.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още