fallback

Бернанке: Ще минат няколко години преди безработицата да се върне до нормалното

Необходим е продължителен ръст на заетостта преди възстановяването в САЩ да се приеме за необратимо, е заявил шефът на Федералния резерв

20:57 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке е заявил, че щатите се нуждаят от по-висок ръст на заетостта за достатъчно дълъг период, преди властите да се уверят, че икономическото възстановяване е необратимо.

Според него ще минат няколко години преди безработицата да се върне до нормално ниво.

Макар да посочва, че растежът ще се повиши през настоящата година, и че покупките на ДЦК на стойност 600 млрд. долара от Фед оказват съществена подкрепа на заетостта, Бернанке не е дал знак дали паричната политика на щатската централна банка ще се промени след приключването на покупките през юни.

”Следва да се подчертае, че притежаваме необходимите инструменти за излизане от програмата за изкупуване на активи в подходящия момент”, е посочил той.

Шефът на Фед е повторил апела си към конгреса на САЩ да излезе с план за контролиране на бюджетния дефицит и на очакваното повишение в здравните разходи. Той е изтъкнал, че фискалното предизвикателство е “плашещо”.

Бернанке не е споменал в изказването си политическите вълнения в Египет.

Централният банкер е единственият от Г-7, който не дава пресконференции, за да обяснява своите действия и очаквания, припомня Bloomberg.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише и управителят на японската централна банка Масааки Ширакава се срещат с медиите след всяко заседание на поверените им институции, докато шефът на Английската централна банка Мървин Кинг говори веднъж на тримесечие.

Стенограмите от заседанията на Фед през октомври и ноември показаха, че се е обсъждало дали Бернанке трябва да провежда редовни пресконференции.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още