fallback

Щатските акции се понижиха в очакване на данните за заетостта

Изострянето на политическата криза в Египет също натежа на индексите на Wall Street

18:12 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Разпродажбите на акции предимно от енергийния сектор понижиха борсовите индекси в САЩ в началото на днешната сесия. Инвеститорите предпочетоха да заемат предпазливи позиции в очакване на данните за заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика, които излизат преди началото на утрешната търговия. 

Добрите тримесечни резултати на News Corp., Visa и Time Warner, както и спадът на молбите за социални помощи при безработица през миналата седмица, ограничиха спадовете на индексите. Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица показаха, че те са намалели с 42 хил. до 415 хил. в рамките на предишната седмица.

Утре се очакват данните за безработицата и за новите работни места в щатската икономика през януари. Пазарните анализатори предвиждат, че през миналия месец са разкрити нови 138 хил. работни места, но въпреки това безработицата е нараснала от 9,4% на 9,5% заради вливането на повече лица в редиците на търсещите работа.

Час и половина след началото на днешната сесия на Wall Street ценово-претегленият индекс Dow Jones IA се понижава с 0,2% до 12 018,47 пункта. Широкият S&P 500 губи 0,4% до 1 298 пункта, докато Nasdaq Composite отстъпва с 0,4% до 2 738 пункта.

Сред губещите акции в състава на Dow Jones IA се наредиха тези на фармацевтичната компания Merck, който падат с 2,6% до 32,93 долара на Нюйоркската фондова борса. Повод за това стана загубата на фармацевтичната компания за четвъртото тримесечие в размер на 531 млн. долара в сравнение с нетна печалба от 6,5 млрд. долара преди година.

Другите икономически данни за САЩ от днес също бяха по-добри от очакваното, като показаха по-бързи темпове на растеж в сектора на услугите. Индексът на бизнес активността там е нараснал до 59,4 пункта през януари от 57,1 през декември. Стойност над 50 е знак за подобряване на условията в сектора.

Новите поръчки за производството на фабрични стоки на свой ред са нараснали с 0,2% през декември и отбелязват трети ръст за последните четири месеца при прогнозиран спад от 0,2% на месечна база.

По-късно днес председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за състоянието на щатската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още