fallback

Февруари започна със силни повишения на щатските борси

За това помогнаха бързите темпове на растеж на фабричния сектор в САЩ

17:46 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Февруари започна със силни повишения на борсовите индекси в САЩ след добрите данни за експанзията на производствения сектор в страната в началото на новата година.

За това свидетелства индексът на бизнес активността във фабричния сектор на САЩ, който неочаквано се повиши до 60,8 пункта през януари спрямо 58,5 пункта за декември. Стойността му показва, че през януари производственият сектор в страната е постигнал най-бързите си темпове на растеж за последните близо седем години.

Благодарение на разрастването в сектора заетостта в него е на най-високите си нива от 1973 г. По-рано днес икономическите данни от Азия и Европа потвърдиха и темповете на растеж на фабричния сектор в Китай, Индия и еврозоната.

Не толкова обнадеждаващи бяха обаче данните за разходите в строителния сектор в САЩ, които се свиха с 2,5 на сто през декември, отчитайки понижение за втори пореден месец. Строителството остава едно от най-слабите места на американската икономика, заедно с пазара на труда.

Въпреки това инвеститорите се фокусираха върху добрите данни за производствения сектор и водещият индекс S&P 500 се повишава с 1,1% до 1 299 пункта час след началото на търговията. Индексът на 30 от най-големите и активно търгувани компании Dow Jones IA се повишава с 0,6% до 11 982 пункта, докато индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нараства с 1,2% до 2 731 пункта.

Добрите финансови резултати на Exxon Mobil която обяви над 9 млрд. долара печалба за последните три месеца на 2010 година, помогнаха на щатските индекси да се повишат вчера въпреки нестабилността на пазарите, породена от гражданските размирици в Египет, пише CNNMoney.

Преди началото на днешната сесия излязоха финансовите резултати на една от най-големите куриерски компании в света UPS, която е увеличила печалбата си с 44% през последното тримесечие на 2010 г. до 1,12 млрд. долара, или 1,11 долара за акция. Приходите на компанията са нараснали с 8,4 на сто до 13,42 млрд. долара. Акциите на UPS поскъпват с 3,5% до 74,11 долара.

Инвеститорите ще следят с внимание изслушването на бюджетната комисия към щатския Сенат, което ще протече през следващите три дни. То ще бъде посветено на данъчната реформа и предизвикателствата пред икономическото възстановяване на САЩ.

По-късно днес се очакват и данните за продажбите на нови автомобили в страната през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още