fallback

Ръст на щатските борси въпреки безредиците в Египет

Exxon Mobil поведе акциите от енергийния сектор нагоре, след като цената на петрола се вдигна рязко

23:21 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Силните финансови резултати на петролната компания Exxon Mobil и увеличението на личните разходи на американските потребители помогнаха на борсовите индекси в САЩ да се повишат в последната януарска сесия въпреки смущенията на финансовите пазари, предизвикани от политическата криза в Египет.

Икономическите данни за САЩ днес показаха,че личните разходи на потребителите са се увеличили повече от очакваното с 0,7% на месечна база през декември, спомагайки за по-бързите темпове на растеж на икономиката в края на 2010 г. Миналата седмица стана ясно, че брутният вътрешен продукт на страната е ускорил темповете си на ръст до 3,2% за периода от октомври до декември.

Потребителските разходи, които са източник на около 70% от БВП на САЩ, нараснаха с 0,3% на месечна база през ноември. В същото време личните доходи нарастват по-бавно с 0,4% на месечна база през декември, което означава, че част от увеличеното потребление е било за сметка на спестяванията.

Другите икономически данни за САЩ от днес показаха, че индексът на бизнес активността във фабричния сектор в региона на Чикаго се е увеличил от 66,8 пункта през декември до 68,8 пункта през януари, като стойността му е най-високата от 1988 година насам.

Най-важни през тази седмица обаче ще бъдат данните за заетостта в неселскостопанските отрасли на щатската икономика, които излизат в петък.

С добри финансови резултати за последното тримесечие на 2010 зарадва своите акционери петролната компания Exxon Mobil, която е сред 30-те акции в състава на Dow Jones. Книжата на Exxon Mobil поскъпнаха с 2,1% до 80,68 долара, след като компанията обяви внушителната печалба от 9,25 млрд. долара за последните три месеца на 2010 г.

Exxon Mobil поведе акциите от енергийния сектор нагоре, за което помогна и поскъпването на петрола. Цената на американския лек суров петрол се вдигна с 3% до 92 долара за барел, а брентът премина нивото от 100 долара за барел на Лондонската петролна борса.

Силното представяне на енергийния сектор помогна на S&P 500 да се повиши с 0,8% до 1 286 пункта. Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA напредна с 0,6% до 11 892 пункта, докато Nasdaq Composite добави 0,5% до 2 700,08 пункта.

Сесията в петък приключи с резки понижения на индексите заради политическото напрежение в Египет, което доведе до разпродажби на фондовите борси в световен мащаб. По-рано през миналата седмица Dow Jones IA прехвърли психологическото ниво от 12 хил. пункта за първи път от юни 2008 насам.

След днешните повишения S&P 500 успя да увеличи преднината си за януари до 2,2%, Nasdaq Composite се повиши с 1,4% на месечна база, докато Dow Jones IA нарасна с 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още