fallback

Wall Street изгуби увереност и Dow Jones падна под психологическите 12 хил. пункта

Dow Jones и S&P 500 остават съвсем близо до считаните за ключови за последващо рали нива

23:13 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в САЩ премина в сравнително тесни граници, като основният въпрос беше дали индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average ще премине над психологическата бариера от 12 хил. пункта.

Още в началото на търговията показателят прескочи над 12 хил. пункта, но в последствие се върна под това ниво и въпреки няколкото атаки, така и не можа да финишира над него. Стойността от 12 000 пункта не беше достигана от индекса от средата на 2008 година.

Днес индексът на сините чипове добави едва 0,07 на сто до 11 986 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,4 на сто до 1 297 пункта, като също не успя да прескочи над считана за психологическа бариера кота – 1 300 пункта.

Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite се повиши с 0,75 на сто до 2 740 пункта днес. Оптимизъм в днешната сесия предизвика американският президент Барак Обама с изказването си за американската икономика след края на вчерашната сесия. Той загатна за повече сътрудничество между правителството и бизнеса и призова за повече инвестиции в научна и развойна дейност.

За повишението на щатските индекси помогна и новината за рекордния месечен скок в продажбите на нови жилища в САЩ през декември.

По доста интересен начин премина дебютния ден на емисиите на Nielsen и Demand Media на борсата в Ню Йорк. След като вчера двете компании успяха да наберат доста повече от планираните средства, възползвайки се от високия инвеститорски интерес, в първия ден на търговия акциите на двете компании поскъпнаха впечатляващо.

Пазарната капитализация на Demand Media скочи с над 36 на сто днес, достигайки 23 долара за акция. Пласирането на емисията бе при цена 17 долара за акция от капитала на компанията.

Книжата на Nielsen пък скочиха с над 9,3 на сто до 25,15 долара за акция. При IPO-то цената на пласиране беше 23 долара, което е над предварително планирания рейндж от 20-22 долара.

В сряда цената на петрола се повиши, прекъсвайки серията от шест поредни дни на спад. Мартенските фючърси повишиха цената си с 1,3 на сто до 87,33 долара за барел. Златото и останалите благородни метали също привлякоха инвеститорския интерес и поскъпнаха.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 28.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още