fallback

Лавината от отчети остави без промяна индексите в САЩ

Силните новини за индекса на потребителското доверие не успяха да внесат положителен тон в търговията

23:13 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Лавината от финансови отчети на големи американски компании поднесе и няколко неприятни изненади на инвеститорите от Wall Street в днешната сесия, в резултат на което водещите индекси завършиха търговията почти без изменение.

Освен това данните за петия поред спад в цените на жилищата в големите градове в страната също помогнаха за колебанията в котировките след силното представяне на индексите в понеделник.

Те показаха, че жилищата в 20-те най-големи града в САЩ са поевтинели средно с 0,5% на месечна база през ноември. Анализатори прогнозират, че е възможно да има второ дъно на пазара на недвижими имоти преди настъпването на пролетта.

Индексът на 30 от най-големите и често търгувани борсови компании Dow Jones IA завърши сесията почти без промяна на ниво от 11 977,19 пункта.

Широкият индекс S&P 500 също остана в неутралната територия на ниво от 1 291 пункта.

Индексът, обединяващ компаниите от Nasdaq – Nasdaq Composite, успя да добави 0,1% до 2 719 пункта благодарение на покупките на акции в самия край на сесията.

Сред ключовите финансови отчети за последното тримесечие на 2010 г. в днешната сесия се наредиха тези на индустриалния конгломерат 3M, фармацевтичния гигант Johnson & Johnson и телекомуникационната компания Verizon. Те разочароваха с по-слаби от очаквано финансови резултати.

Акциите на American Express се понижиха, след като резултатите на компанията в края на 2010 г. се разминаха с пазарните очаквания.

Добрите отчети на застрахователната компания Travelers обаче компенсираха отчасти лошото впечатление от резултатите на Johnson & Johnson и 3M. Химическият концерн Du Pont обяви спад в печалбата си, но изненада приятно своите акционери с по-добри прогнози за текущото тримесечие.

Силните новини за индекса на потребителското доверие на Conference Board, който се повиши до най-високото си ниво за последните осем месеца през януари, ограничиха разпродажбите на акции.

Показателят, който е ключов ориентир за потребителските разходи, нарасна много повече от прогнозираното до 60,6 пункта през януари спрямо 53,3 пункта през декември.

След края на днешната сесия се очакват още финансовите резултати на Yahoo, a президентът на САЩ Барак Обама ще говори за състоянието на американската икономика и пазара на труда.

Борсовата седмица в САЩ започна с повишения на индексите, които изведоха Dow Jones IA до най-високото му ниво от 18 юли 2008 година и съвсем близо до психологическото ниво от 12 хил. пункта.

На фона на пониженията на индексите в голяма част от днешната сесия цените на петрола и златото отстъпиха рязко. Лихвените проценти по десетгодишните американски държавни облигации останаха почти без промяна на ниво от 3,41%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още