fallback

Психологическа бариера пречи на Dow Jones да прехвърли 12 000 пункта

Причината за отдръпването на индекса може да се окаже изцяло психологическа - прекомерното внимание, което инвеститорите обръщат на кръглите числа

18:27 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се отдръпнаха при отварянето на фондовата борса във вторник и това, разбира се, донесе разочарование на инвеститорите, които се надяваха, че Dow Jones IA е събрал достатъчно инерция, за да се изкачи над 12 хил. пункта, пише MarketWatch.

Причината за отдръпването на индекса обаче може да се окаже изцяло психологическа - прекомерното внимание, което инвеститорите обръщат на кръглите числа.

Пример за това е забележителното проучване “Price Barriers in the Dow Jones Industrial Average”, публикувано преди повече от 20 години, от Глен Доналдсън от University of British Columbia и Харолд Ким от Princeton.

Те са изследвали поведението на Dow Jones Industrial Average при наближаване на кръгли числа, завършващи на 100 и 1000. Двамата изследователи приемат, че ако подобни кръгли числа наистина представляват психологическа бариера, то поведението на Dow около тези стойности би се различавало от това, когато индексът е значително над или под тези нива.

Те установили именно това със своето изследване.

Изследователите провели подобен тест и за индекса Wilshire 5000 с идеята, че много малко инвеститори следят този маргинален индекс.

За разлика от необичайното поведение на Dow при наближаване на кръгли числа, различия в движението на Wilshire не се наблюдавали.

Откритието подкрепя тезата, че съществува психологическа ценова бариера при преминаването на кръгли стойности от скалата на Dow Jones IA.

Повече за началото на днешната борсова сесия в САЩ може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още