fallback

Над 1 млн. имигранти са започнали работа в САЩ през последните две години

За същия период американската икономика е загубила повече от 6 млн. работни места

23:03 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

През последните две години, в които безработицата в САЩ почти достигна двуцифрени стойности, след загубата на работни места в резултат от финансовата криза, над милион имигранти са намерили работа в страната, много от тях нелегално.

Това разкриват данни на Бюрото за трудова статистика и на Бюрото по преброяването, анализирани специално за Ройтерс от Центъра за изследване на трудовия пазар към Североизточния университет в Бостън.

Често млади и неквалифицирани или полу-квалифицирани имигранти вземат срещу по-ниско заплащане работата, която американци биха могли да вършат в сектори като строителството например. Други заемат места, на които безработните американци гледат с пренебрежение, или за които нямат нужната квалификация.

При безработица от 9,4% заетостта в САЩ е въпрос номер едно в дневния ред на президента Барак Обама, което допринася за призивите към затягане на незаконната имиграция. Много от нея обаче е испаноговоряща, а нарастващата латино подкрепа е ключова за демократическата партия на президента.

„Работодателите предпочитат имигрантите пред местните работници, които не са завършили колеж“, казва Андрю Съм, директор на Центъра. „Едно от предимствата им е, че за тях не се плащат данъци и осигуровки“, посочва той.

През 2009 и 2010 година 1,1 млн. нови имигранти са си намерили работа в период, в който икономиката на страната загуби 6,26 млн. работни места.

Растежът на работните места за имигрантите обаче се е понижил в този период до средно 550 хил. годишно от около 750 хил. между 2000 и 2008.

Според Андрю Съм е реално около 35% от тези работници да работят или пребивават нелегално, като при нискоквалифицирания труд на практика няма легална имиграция.

Най-голям дял от имигрантите, започнали работа през последните две години (13,1%) са заети в хотелиерство и ресторантьорство, 8,1% са в здравния и социалния сектори, а 2,6% - в сектора на финансите и застраховането.

42% от всики заети имигранти са под 30 години. Безработицата сред американците без основно образование в тази възрастова група е 27-29% - „депресионно ниво”, според Андрю Съм.

В строителството безработицата е 21%, но през последните две години 86 хил. чужди работници са започнали работа в сектора, показва анализът на данните.

Цялата ситуация създава насищане в долните сегменти на пазара на труда, подтискайки надниците и изостряйки неравенството в доходите, смята Съм.

”Хората често мислят, че строителството е неквалифицирана работа, но занаятите в него изискват квалификация”, споделя човек от бранша.

Компанията му е наела новопристигнали имигранти през последните три години, просто защото те са имали квалификация, която местните работници нямат.   „Ние търсим способни кандидати и се случва някои от избраните да са легални имигранти”, казва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още