fallback

Банките и технологичните компании превземат вниманието на Wall Street

Финансовите резултати на редица ключови компании от технологичния и банковия сектор са на фокус през тази седмица на щатските борси

10:25 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Отчетният сезон в САЩ, който започна през миналата седмица, набира скорост през следващите няколко дни, когато излизат финансовите резултати за последното тримесечие на редица ключови представители на банковия и технологичния сектор. 

Около 10% от компаниите във водещия борсов индекс S&P 500 ще изнесат своите финансови резултати за последните три месеца на 2010 година през следващите пет дни. Те ще бъдат основни двигатели на пазарните настроения и търговията, след като S&P 500 отбеляза седмото си поред седмично повишение.

Печелившата серия на S&P 500, както и на Dow Jones IA, е най-продължителната от април 2010 насам.

На преден план през тази седмица ще бъдат финансовите резултати на компаниите, защото ще покажат доколко в американската и световната икономика е настъпило подобрение. Показателно за това ще бъде дали увеличението на тяхната печалба е за сметка на съкратени разходи или по-големи продажби.

Печалбата на компаниите от S&P 500 се очаква да се е повишила със средно 32% на годишна база през последното тримесечие на 2010 г., съгласно прогнозите на анализатори, събрани от Thomson Reuters. За приходите се очаква по-слаб ръст от средно 6 на сто, пише CNNMoney.

През миналата седмица Intel, Alcoa и JPMorgan дадоха добро начало на отчетния сезон в САЩ– печалбата и пригодите на Intel отбелязаха рекордни стойности, JPMorgan увеличи печалбата си с 47%, докато Alcoa прогнозира инерцията в продажбите на алуминий да се запази и през тази година.

През следващите няколко дни излизат отчетите на Citigroup, Goldman Sachs, Wells Fargo, Morgan Stanley и Bank of America. На технологичния фронт важни ще са отчетите на Apple, Google, IBM и AMD. Освен това се очакват и тримесечните резултати на General Electric в края на седмицата.

Всички финансови пазари в САЩ ще бъдат затворени в понеделник заради честването на деня на Мартин Лутър Кинг. През следващите няколко дни обаче има порой от икономически данни, много от които са за жилищния сектор.

Във вторник излиза индексът на бизнес активността в региона на Ню Йорк преди началото на сесията, а след това идва ред на индекса на Националната асоциация на жилищните строители в САЩ (NAHB) за достъпността на жилищата. Според анализатори той ще остане на ниво от 16 пункта за втори пореден месец през януари. Стойност над 50 е благоприятен знак за продажбите на жилища в страната.

В сряда започва визитата на китайския президент Ху Дзинтао във Вашингтон. Валутният курс на юана се очаква да бъде една от най-дискутираните теми по време на неговото посещение в Белия дом. В сряда излизат данните за началното жилищно строителство през декември, което се очаква да отчете спад, както и за новите разрешителни за строеж, за които се прогнозира увеличение.

В четвъртък седмичните данни за новите молби за помощи при безработица, които нараснаха значително през миналата седмица, се очаква да се понижат от 445 хил. до 423 хил. Индексът за бизнес активността в региона на Филаделфия ще покаже дали възстановяването на фабричния сектор там продължава.

Освен това в четвъртък Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ ще обяви месечните си данни за продажбите на обитавани жилища, които според анализатори са се увеличили леко през декември.

Последните икономически данни за САЩ от тези седмица излизат малко след началото на сесията също в четвъртък. Те са за индекса на водещите индикатори на Conference Board, който предсказва посоката на икономиката през следващите три до шест месеца.

* Очаквани финансови резултати на щатски борсови компании през тази седмица, по данни на Thomson Reuters

  

Ден Компания Очаквана печалба на акция за Q4 Печалба на акция преди година
Вторник Citigroup $0.08 -$0.33
Вторник Apple $5.39 $3.67
Сряда IBM $4.08 $3.59
Сряда Goldman Sachs $3.76 $8.20
Сряда Wells Fargo $0.61 $0.08
Четвъртък Morgan Stanley $0.35 $0.14
Четвъртък Google $8.07 $6.79
Четвъртък AMD $0.11 -$0.05
Петък Bank of America $0.15 -$0.60
Петък General Electric $0.32 $0.28

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още