fallback

Още е рано за преразглеждане на стимулиращите мерки на Федералния резерв

Представители на щатската централна банка заявиха през седмицата, че политиката на Фед трябва да продължи, дори при ускоряване на икономиката

12:54 | 15.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Представители на Федералния резерв заявяват, че централната банка на САЩ трябва да снижи безработицата чрез рекордни монетарни стимули, дори икономиката да почне да набира скорост, пише Bloomberg.

Президентът на клона на Фед в Бостън Ерик Розенгрен предвижда, че при сегашната политика ще отнеме няколко години на икономиката да достигне пълна заетост, а инфлацията да бъде около 2%.

Членът на борда на Фед Дейниъл Таруло също е заявил пред CNBC, че не вижда причина за преосмисляне на програмата на централната банка за покупка на държавни облигации за 600 млрд. долара.

Коментарите сложиха край на една седмица, в която централните банкери излъчиха сигнали за придържане към настоящата си политика, която предизвика най-сериозната политическа реакция през последните 30 години.

Ръководителят на клона в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в интервю по-рано през седмицата, че въпреки подобрените перспективи за растеж на щатската икономика след силния сезон на покупки по празниците, той желае още доказателства преди да се помисли за намаляване на стимулиращите мерки.

Шефът на клона в Ричмънд Джефри Лакър пък очаква програмата на Фед да бъде разгледана по-внимателно с ускоряването на растежа. Следващата среща на Федералния резерв е насрочена за 25-26 януари.

Политици като конгресменът републиканец Рон Пол от Тексас, който апелира за закриване на Фед, се опасяват, че политиката на централната банка може да предизвика инфлация.

През декември той бе определен за ръководител на подкомисия към конгреса на САЩ, която ще надзирава именно Федералния резерв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още