fallback

Щатските индекси продължават нагоре

Най-добре в сутрешната сесия се представят финансовите компании след успешния аукцион на португалски държавни облигации

17:51 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ се повишават за втора поредна сесия в очакване на доклада на Федералния резерв за състоянието на щатската икономика на регионално ниво, който ще излезе по-късно днес.

Индексът на 30 от най-големите и ликвидни американски компании Dow Jones IA се повишава с 0,5% до 11 730 пункта час след началото на сесията.

Широкият индекс S&P 500 напредва с 0,6% до 1282 пункта, докато на борсата Nasdaq индексът на всички компании Nasdaq Composite се покачва с 0,4% до 2 729 пункта.

Най-добре в сутрешната търговия се представят финансовите компании.

Силното повишение на водещите индекси в Европа и Азия също подкрепи борсовия оптимизъм в САЩ, заедно с утихването на страховете за дълговата криза в Европа. За това помогна и успешният аукцион на Португалия, която продаде на инвеститорите държавни ценни книжа за 1,25 млрд. евро.

Лихвените проценти по десетгодишните португалски облигации паднаха под 7-те процента, до които скочиха в началото на тази седмица, като знак за по-голямо доверие от страна на финансовите пазари. В резултат на това повечето борсови индекси в Западна Европа се повишават с над 1% малко преди края на сесията там.

Борсовата търговия в САЩ завърши с повишения на индексите вчера, след като Япония съобщи, че ще продължава да инвестира в европейски държавни облигации.

Междувременно Wall Street Journal обяви, че една от най-големите китайски банки Bank of China за първи път е позволила на своите клиенти да търгуват с китайски юани. Финансовият министър на САЩ междувремнно заяви, че китайският юан остава подценен спрямо долара и призова Китай да позволи на валутата си да поскъпне по-бързо, което ще помогне на правителството в Пекин да пребори инфлационните рискове.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че цените на вносните стоки са нараснали с 1,5% през декември спрямо ноември, главно заради поскъпването на горивата и хранителните стоки. В рамките на цялата 2010 вносът в САЩ е поскъпнал с 4,8 на сто.

Малко преди края на сесията излизат данни за състоянието на американската икономика на регионално ниво, както и за бюджетния дефицит на страната през декември, който се очаква да възлезе на 80 млрд. долара.

Акциите на застрахователната компания AIG поевтиняват с 0,2% до 58,90 долара, след като обяви, че ще продаде тайванското си подразделение Nan Shan Life срещу сумата от 2,16 млрд. долара в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още