fallback

Щатските индекси отскочиха след вчерашния спад*

Поскъпването на петрола над 91 долара за барел повиши акциите на енергийните компании

23:16 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Резкият скок в цената на петрола над 91 долара за барел повиши акциите на компаниите от енергийния сектор, които поведоха щатските индекси нагоре в днешната сесия. 

Обещанието на Япония да инвестира в държавни облигации на страните от еврозоната също помогна за борсовия оптимизъм, като успокои подновилите се страхове за задълбочаване на дълговата криза в Европа.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,3% до 11 672 пункта.

Началото на новия отчетен сезон бе поставено след края на вчерашната сесия от най-големия производител на алуминий в САЩ – Alcoa. Акциите на компанията, която влиза в индекса Dow Jones IA, поевтиняха с 1% до 16,33 долара, след като обяви по-слаби от очакваното продажби през последното тримесечие на 2010 г.

Печалбата на Alcoa обаче се повиши до най-високите си стойности за последните повече от две години, подкрепена от увеличеното търсене на алуминий и поскъпването на метала през 2010 г. Ръководството даде оптимистични прогнози, че инерцията в продажбите ще се запази през тази година.

Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,4% до 1 274 пункта, воден от акциите от енергийния и добивния сектор. Цената на петрола скочи с повече от 2% над 91 долара за барел на фона на аварията в ключов нефтопровод в Аляска и прогнозите на американското правителство за по-високи цени на суровината през тази година.

Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, завърши сесията с 0,3% ръст до 2 717 пункта.

Днешните икономически данни за САЩ показаха, че складовите запаси на търговците на едро в страната са намалели неочаквано с 0,2% на месечна база през ноември заради по-големите им продажби в края на годината. Спадът е първи за последните десет месеца.

Пазарните анализатори очакваха ръст от 1,1% на месечна база. Данните за складовите запаси на веригите за търговия на едро се следят от анализаторите, защото са ориентир за бъдещите им разходи. При увеличение на продажбите запасите се изчерпват и е по-вероятно компаниите да увеличат покупките на стоки.

Сесията в понеделник завърши с леки понижения на индексите на фона на разпродажбите на акции на европейските борси и рекордните нива на застраховките за фалит на Португалия и Ирландия.

Златото с доставка през февруари поскъпна с 0,5% до 1 380,70 долара за тройунция, а лихвените проценти по десетгодишните щатски облигации се повишиха до 3,36% от 3,29% в понеделник.

* Актуализирано към 23:15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:31 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още