fallback

Новият отчетен сезон в САЩ ще тества оптимизма на инвеститорите

През тази седмица излизат финансовите резултати на Alcoa, Intel и JPMorgan за последните три месеца на 2010

10:42 | 10.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в САЩ започнаха 2011 г. с повишения въпреки разочароващите икономически данни за пазара на труда. 

Новата борсова седмица ще поднесе още по-голямо предизвикателство пред оптимизма на инвеститорите с началото на новия отчетен сезон на Wall Street.

Няколко от компаниите, включени в индекса Dow Jones Industrial Average, ще обявят финансови отчети за последното тримесечие на 2010 през тази седмица – производителят на алуминий Alcoa, технологичната компания Intel и финансовият гигант JPMorgan.

Компанията за образователни услуги Apollo Group и строителната компания Lennar са сред дружествата в S&P 500, които също ще изнесат финансовите си резултати. Прогнозите на анализатори са, че печалбата на компаниите от S&P 500 е нараснала средно с 32% през последното тримесечие на 2010, пише CNN. За приходите им се очаква ръст от 6% на годишна база.

Последното тримесечие на 2009 г. бе първият период, в който компаниите от индекса S&P 500 излязоха на обща печалба след деветте поредни тримесечия на загуби. Досега обаче финансовите резултати на по-голямата част от тях се подобряват главно благодарение на сериозните съкращения на разходите, което влоши брутния марж на печалбата им.

Ето защо сега ключови за инвеститорите ще бъдат данните за растежа на приходите им и прогнозните резултати за сегашното тримесечие.

Икономическият календар в САЩ е оскъден в началото на седмицата. В понеделник след края на борсовата сесия излизат финансовите резултати на Alcoa, както и на Apollo Group, която е собственик на Университета във Финикс.

Във вторник идва ред на данните за складовите запаси на търговците на едро в САЩ, за които се очаква ръст от 1,3% на месечна база през ноември, след като нараснаха с 1,9% през октомври.

Преди началото на борсовата сесия излизат финансовите отчети на една от най-големите строителни компании в САЩ – Lennar.

В сряда ще се публикуват данни за цените на вноса и износа в САЩ през декември и седмичният доклад за петролните резерви на страната на Министерството на енергетиката на САЩ.

Данните за бюджетния дефицит на страната през декември ще излязат малко преди края на сесията в сряда, както и отчетът на Федералния резерв за състоянието на икономиката на регионално ниво.

Данните за новите молби за помощи при безработица в САЩ излизат в четвъртък и се очаква да покажат увеличение от 11 хил. до 420 хил. през миналата седмица. Индексът на цените на ниво производител се очаква да се повиши с 0,7% на месечна база през декември, след като скочи с 0,8 на сто през ноември.

Търговският баланс на САЩ през ноември ще стане ясен също в четвъртък. Според икономисти той се е разширил до 40,6 млрд. долара през ноември спрямо 38,7 млрд. долара през октомври. Също в четвъртък председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за кредитирането за малкия бизнес.

След края на сесията излизат финансовите резултати на Intel, а в петък преди началото на сесията идва ред на отчетите на JPMorgan. Седмицата ще приключи с данни за инфлацията в САЩ, която се очаква да се ускори до 0,4% на месечна база и 1,3% на годишна през декември.

Данните за продажбите на дребно в САЩ за миналия месец също излизат в петък, като се очаква повишение от 0,7% спрямо ноември, когато те нараснаха с 0,8 на сто.

За индустриалното производство, данните за което излизат малко преди началото на сесията, се предвижда ръст от 0,4% на месечна база през декември, след като нарасна с 0,8% през ноември. Степента на оползотворяване на производствените мощности се очаква да се повиши до 75,5% през декември от 75,2% през ноември.

Борсовата седмица ще приключи с предварителната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, за който се прогнозира повишение до 75 пункта спрямо 74,5 през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още