fallback

Goldman Sachs предвижда 25% ръст на корпоративните печалби в САЩ през 2011

В основата на прогнозата на банката е все още голямата разлика между потенциалния и действителния БВП

23:57 | 07.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Макар че жилищният пазар в САЩ тепърва предстои да се възстановява, а безработицата се понижава бавно, от Goldman Sachs вярват, че корпоративните печалби са на път да се увеличат и през тази година.

Главният икономист на банката Ян Хациус прогнозира, че фирмените печалби ще скочат с 25% - доста над средните очаквания на пазара, макар и по-малко от ръста от 38%, постигнат през 2010 от компаниите в индекса S&P 500.

Сезонът на отчетите в САЩ започва през идната седмица, като още в понеделник след края на сесията Alcoa ще обяви финансовите си резултати за последното тримесечие, пише CNBC.

”Ключов момент в предвижданията ни за настоящата година е допускането, че американската икономика има достатъчен потенциал да расте”, пише Хациус.

Други експерти обаче са далеч по-сдържани в прогнозите си от Goldman Sachs, макар също да приемат, че възстановяването на икономиката ще продължи през 2011.

Citigroup например очаква двойно по-малък ръст (12,5%) в печалбите на компаниите от S&P 500 през годината.

Анализаторите като цяло очакват да видят дали компаниите ще влязат в период на устойчиви печалби без да разчитат главно на съкращения в разходите.

Консенсусът относно приходите от продажби е за ръст от около 6% през годината, което не е малко, но може би трудно ще доведе до ръста в печалбите, прогнозиран от Goldman Sachs.

Прогнозата на банката е базирана на историческите тенденции в БВП, както и на разликата между потенциалния и действителния БВП.

”Именно тази разлика е в основата на предвижданията, тъй като исторически тя вещае нарастващ дял на печалбите в БВП”, посочва Хациус.

”В крайна сметка махалото ще се върне обратно в посока по-висок дял на разходите за труд, но вероятно след като разликата между потенциалния и действителния БВП се свие значително и особено след като безработицата се приближи до нормално ниво”, обяснява той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още