fallback

Понижения на щатските борси след силното представяне вчера

Цената на златото се понижава с близо 3% след рекордното ниво на затваряне от сесията в понеделник

18:09 | 04.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната борсова сесия в САЩ започна с леки понижения на индексите, които загубиха инерцията си от вчерашната търговия, когато се повишиха до нов двугодишен връх.

Индексите отстъпиха въпреки добрите данни за новите поръчки за производство на фабрични стоки през ноември, които неочаквано се повишиха с 0,7% на месечна база при очакван спад от 0,1 на сто.

Въпреки това индексът на 30 от най-големите и активно търгувани щатски акции– Dow Jones IA, остава почти без промяна на ниво от 11 673 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият S&P 500 губи 0,3% до 1 267,86 пункта, воден от минните компании, чиито акции се повишаваха през последните сесии. Nasdaq Composite губи също 0,3% до 2 684,69 пункта.

Ралито на индексите в понеделник ги повиши до най-високите им нива от септември 2008 г. след данните за растежа на производствения сектор в САЩ през декември, който засили надеждите, че икономиката ще продължава да се възстановява през тази година.

По-късно днес излизат данни за продажбите на автомобили в САЩ за декември и доклада от последната среща на Федералния резерв през декември.

Според пазарните прогнози продажбите на нови автомобили са паднали до 3,7 млн. през декември от 3,8 млн. за ноември.

Още по-важен обаче ще бъде доклада от последната среща на Федералния резерв, който ще покаже как са гласували членовете на Комитета за операции на откритите пазари за паричната политика на Фед и за покупките на държавни ценни книжа.

Това е важен ориентир за бъдещата парична политика на Фед и за очакванията на ръководството му за възстановяването на американската икономика.

В края на тази седмица излизат ключовите данни за новите работни места в неселскостопанските отрасли на щатската икономика и за безработицата през декември.

Днес стана факт формалното разделяне на Motorola на две отделни компании, чиито акции започнаха да се търгуват самостоятелно на Нюйоркската фондова борса. Едното ново дружество е Motorola Mobility Holdings и ще бъде насочено към производството на потребителски продукти, докато другото – Motorola Solutions, ще се занимава с по-мащабни технологични решения.

Акциите на BP поскъпват с 2,1% на Нюйоркската фондова борса след съобщение на лондонския вестник Daily Mail, че Royal Dutch Shell е обмисляла да направи опит да придобие петролния гигант след кризата с нефтения разлив, причинен от BP в Мексиканския залив през 2010 г.

Цената на златото се понижава с 2,8% до 1 383 долара за тройунция след рекордното ниво на затваряне от сесията в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 25.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още