fallback

Старите рискове ще тежат на щатските борси и през новата година

Данните за безработицата в САЩ през тази седмица ще покажат дали състоянието на пазара на труда се подобрява

11:04 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

2010 донесе значителна нестабилност на щатските борси. Същите предизвикателства, които засегнаха фондовите пазари през миналата година, вероятно ще продължават да носят нестабилност и през 2011 г.

Все пак и трите водещи борсови индекса в САЩ завършиха 2010 с повишения от над 10%. Въпреки че щатската икономика все още се възстановява само на половин скорост, инвеститорите очакват бичият пазар, започнал през март 2009 г., да продължи и през 2011, пише CNNMoney.

Повече от половината от всички инвеститори остават оптимисти за фондовия пазар, според проучване на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори. Това е доста над историческата средна стойност на резултатите от анкетата.

Сред основните рискове за покачването на цените на акциите през 2011 г. са резултатите от паричната политика на Федералния резерв, който обяви през ноември, че ще инжектира още 600 млрд. долара в банковата система до средата на 2011 чрез изкупуване на краткосрочни и дългосрочни държавни ценни книжа.

Според анализатори поредната финансова инжекция на централната банка на САЩ може да доведе до силно ускоряване на инфлацията, което на свой ред ще навреди допълнително на възстановяването.

Другото слабо място на щатската икономика остава жилищният сектор, като някои анализатори очакват повторен спад на цените през 2011 г., което също ще затрудни възстановяването.

Най-обезпокоително обаче остава състоянието на пазара на труда и липсата на нови работни места. Безработицата в САЩ остава между 9% и 10% през последните 19 месеца, което е най-продължителният период на толкова висока безработица, откакто статистиката започва да се води през 1949 г.

Фискалната политика на американското правителство е четвъртият рисков фактор за щатските фондови пазари. През последните две години Белият дома наля трилиони долари в щатската икономика, но без това да доведе до стабилен растеж.

Освен това демократите изгубиха контрола над Камарата на представителите след междинните избори през ноември, като новият политически пейзаж според инвеститори ще доведе до по-резки движения на индексите през тази година. През декември правителството реши да удължи данъчните облекчения от 2001 г., приети от предишния президент Джордж Буш, за още две години.

Застрашително увеличаващият се дефицит на САЩ обаче може да доведе до сблъсъци между двете партии за това как да се управляват държавните разходи. Липсата на стратегия за овладяването на бюджетния дефицит на САЩ в средносрочен план също е рисков фактор.

Не на последно място финансовите резултати на компаниите ще са ключови за пазарните настроения. Според анализатори голяма част от увеличението на печалбите им през последната година е дошло от съкращаване на разходите и едва през тази година ще си проличи в каква степен растежът идва реално от подобрение на продажбите.

Дълговата криза в еврозоната и затягането на паричната политика в Китай са сред външните фактори, които могат да доведат до нестабилност на щатските борси. Всъщност именно дълговата криза в Европа остава най-големият риск за финансовите пазари и през 2011, според проучване на CNNMoney сред валутни и борсови анализатори в САЩ.

Икономическият календар за САЩ от тази седмица ще бъде изобилен на данни, като ключови ще бъдат тези за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката, които излизат в петък. Прогнозите сочат, че те ще покажат увеличение на работните места от 136 хил. през декември, а безработицата ще се понижи от 9,8% през ноември до 9,7%.

Също в петък председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще свидетелства пред Конгреса и ще говори за изгледите пред американската икономика.

В понеделник излизат данните за бизнес активността във фабричния сектор и разходите за нови проекти в строителния сектор, които се очаква да продължат да се увеличават. Във вторник идва ред на данните за фабричните поръчки през ноември, които се очаква да покажат спад от 0,1% на месечна база, който ще е трети за последните четири месеца.

В сряда излизат данните за развитието на сектора на услугите през декември, които според пазарните прогнози ще покажат, че темповете на растеж са се забързали.

Тогава излизат и данните на консултантските агенции ADP и Challenger, Gray & Chrismas за планираните съкращения на персонал и новите работни места в частния сектор.

Единствените икономически данни в четвъртък са за новите молби за помощи при безработица, които се понижиха до най-ниското си ниво от средата на 2008 г. през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още