fallback

Затишие в предпоследната за 2010 борсова сесия в САЩ

По-силните от очакваното данни за жилищния сектор и пазара на труда не успяха да раздвижат търговията

18:06 | 30.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси в САЩ се движат с минимални изменения в началото на предпоследната за тази година сесия на Wall Street въпреки по-силните от очакваното данни за жилищния сектор, новите молби за помощи при безработица и фабричния сектор.

Близо час и половина след началото на сесията индексът на 30 от най-големите и ликвидни компании на щатските борси Dow Jones IA се понижава с 0,1% до 11 575 пункта.

Широкият индекс S&P 500 пада с 0,1% до 1 259 пункта, докато индексът на всички компании от Nasdaq - Nasdaq Composite, губи също 0,1% до 2 665 пункта.

Преди началото на търговията стана ясно, че новите молби за помощи при безработица в страната са намалели значително през седмицата до 25 декември. Броят им пада до 388 хил., което е най-ниското ниво от юли 2008 г. и обнадеждаващ знак за пазара на труда.

Пазарните прогнози бяха за много по-малко понижение от 422 хил. до 416 хил.

След началото на сесията излязоха и последните икономически данни за САЩ за тази година, от които стана ясно, че планираните продажби на жилища са нараснали с 3,5% на месечна база през ноември в контраст с пазарните очаквания за спад от 3 на сто.

Данните за добър показател за бъдещата активност на пазара на недвижими имоти в САЩ. Те отразяват броя на подписаните предварителни договори за продажбата на имот.

Междувременно стана ясно, че производствения сектор в северозападни те части на страната е засилил темповете си на ръст. Това пролича от индекса на бизнес активността във фабричния сектор в района на Чикаго, който се повиши до 68,6 пункта през декември от 62,5 пункта за ноември.

Борсовите индекси в САЩ приключиха сесията в сряда с леки повишения, достигайки най-високите си нива за последните повече от две години. Изтъргуваният обем е значително по-нисък през последните дни заради празниците в края на годината и снежните бури, които връхлетяха северозападните части на страната.

И трите индекса на Wall Street са се повишили с повече от 6% през декември и с над 10% от началото на тази година.

Лихвените проценти по десетгодишните американски облигации се повишават до 3,4% днес от 3,36% в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:21 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още