fallback

Застрахователите в САЩ изпращат най-добрата си година от 2003 насам

Акциите на 19 от 22-те компании в застрахователния подиндекс на Standard & Poor’s 500 засега се представят по-добре от него

21:13 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

AIG, щатският застрахователен гигант, който изплати 182 млрд. долара правителствена помощ, води американската застрахователна индустрия към най-добрата й година от 2003 насам.

Акциите на 19 от 22-те компании в подиндекса на застрахователите в рамките на Standard & Poor’s 500 засега се представят по-добре от S&P 500, пише Bloomberg.

AIG е начело, след като почти удвои цената си през годината, а Berkshire Hathaway на Уoрън Бъфет е поскъпнала с 22%.

MetLife, най-големият животозастраховател в САЩ, поскъпва с 27%, а вторият по големина – Prudential, се повишава с 20% от началото на 2010.

Като цяло застрахователният индекс се повишава с 15% през годината – най-големият ръст от 2003, когато той нарасна с 19%. В същото време S&P 500 се е покачил с 13% от началото на годината.

Застрахователите са вероятно най-добрият избор сред затруднените финансови компании, смята Малкълм Поли, ръководител Инвестиции в Stewart Capital Advisors.

Според него застрахователите, които са регулирани на щатско ниво, са избегнали голяма част от финансовите реформи, прокарани през тази година чрез закона Дод-Франк.

От 2008 инвеститорите просто страняха от финансовия сектор като цяло, докато сега започва отделянето на пляватa от зърното, смята Поли.

„Застрахователната индустрия се справи много добре с укрепването на капиталовата си база”, твърди Кенет Джанки, изпълнителен вицепрезидент и заместник-главен финансов директор на Aflac – най-голямото дружество за допълнително здравно осигуряване в света.

През третото тримесечие на 2010 имущественото застраховане отбеляза най-големия ръст в премийния приход на годишна база (+2,3%) за последните четири години до 110,7 млрд. долара, сочи доклад на ISO.

В същото време природните бедствия през първите девет месеца на годината в САЩ причиниха застраховтелни щети за 10,7 млрд. долара – увеличение с 400 млн. на годишна база, показват данните.

”Фактът, че нямаше голям ураган вдъхна още увереност на инвеститорите в резултатите на застрахователите”, посочва Аниа Oлдрих от Cambiar Investors.

Животозастрахователите увеличиха корпоративните облигации в портфейлите си на фона на почти нулевите лихви по паричните средства. Тези облигации са постигнали 10% доходност (с реинвестираните лихви) през годината, а през миналата донесоха 26%.

Имуществените застрахователи обаче могат да бъдат засегнати от понижение в цените на общинските облигации – важна част от техните инвестиционни портфейли, предупреждава Пол Нюсъм, анализатор в Sandler O’Neill & Partners LP.

Щатските и местни облигации са загубили 4,5% от началото на последното тримесечие – най-лошото им представяне от първите три месеца на 1994, според Municipal Master Index на Merrill Lynch.

„Съществува безпокойство относно финансовото състояние на много общини в цялата страна”, изтъква Нюсъм.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още