fallback

Близо 100 от спасените банки в САЩ отново са на ръба на фалита

Броят на финансовите институции, спасени с пари на данъкоплатците и отново изпаднали в затруднения, се увеличава

11:57 | 28.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Близо 100 американски банки, спасени от правителството чрез многомилиардната програма за изкупуване на проблемни активи (TARP), отново са на границата на фалита, показва изследване на Wall Street Journal.

Само за летните месеци броят на "проблемните банки", спасени с парите на данъкоплатците в САЩ, се е увеличил от 86 до 98. Общо тези финансови институции са получили от правителството помощ от 4,2 млрд. долара.

Програмата за 700 млрд. долара бе приета през 2008 г. от правителството на Джордж Буш и по нея държавата изкупи от затруднени банки проблемни активи за стотици милиарди долари.

Въпреки очакванията, че схемата трябва да допринесе за оздравяване на финансовите институции, имащи достатъчно високи шансове за оцеляване, според последни данни от самото й начало много банки са били във "висящо" състояние.

От началото на програмата са фалирали седем от финансираните чрез схемата банки, което е донесло на бюджета загуби за 2,7 млрд. долара.

Според анализатори на вестника тези статистически данни показват, че програмата е била мярка, която "само временно е облекчила положението на финансовата система, която все още продължава да усеща върху себе си последиците от най-тежката банкова криза за последните 80 години".

Продължаващата слабост на редица банки може да затрудни започналото възстановяване от икономическия спад, отбелязва изданието.

По програмата за изкупуване на проблемните активи първи получиха помощ осем големи банки и финансови институции, които бяха подпомогнати с общо 125 млрд. долара. Всички те вече изцяло за изплатили взетите от държавата кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 16.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още