fallback

Три прогнози за щатския капиталов пазар през следващото десетилетие

Акциите ще носят средно 6-7% годишно, като ориентацията към облигациите ще се запази, смята пазарен анализатор

14:05 | 28.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Сега е времето, в което всеки анализатор, стратег или просто „спец“ прави своите „три прогнози за следващата 2011 година“, пише Гари Камински за CNBC.

Тъй като купът с такива прогнози е вече доста голям, аз смятам да вдигна мизата, като дам три прогнози за 2021, пише той.

По-конкретно това са предвиждания за следващите 10 години, базирани на убеждението ми, че истински резултати на пазарите се постигат след период от поне 3-5 години.

Ето и трите пазарни тенденции, които според Камински ще доминират през следващото десетилетие:

Органичният растеж винаги побеждава колебанията на пазара

Органичният растеж е растежът на същинския бизнес на компанията без резултатите от сливания и придобивания.

Един извод от последните 10 години на „плосък пазар“ е, че компаниите, които притежават такъв растеж постигат огромен ръст, независимо от пазарната конюнктура.

Сравнете графиките на Amazon, Apple или Expeditors International спрямо тази на индекса S&P 500 и ще видите това.

Условието да се създаде благосъстояние за акционерите в продължение на различни пазарни цикли е именно устойчивият органичен растеж.

Законите на инвестициите няма да се променят и аз очаквам същото доминиращо представяне на ориентираните към растежа компании и през следващите 10 години, посочва Камински.

Щатските акции ще носят средно 6-7% доходност

Исторически фондовият пазар в САЩ постига средно 10% годишна доходност. Половината от нея, разбира се, идва от реинвестирани дивиденти. През последното десетилетие, както знаем, общата доходност от акциите клони към нула.

През следващото десетилетие очаквам 6-7% доходност – по-ниска от историческата за XX век, но не толкова лоша, колкото в близкото минало, прогнозира Камински.

Освен това мисля, че две трети от тази доходност ще дойде под формата на реинвестирани дивиденти, добавя той.

Дългосрочната ориентация към активите с фиксиран доход ще се запази

Терминът „облигационен балон“ се споменаваше много през настоящата година. Всъщност той се употребява често вече повече от 30 години. „Балон“ обаче предполага в крайна сметка неговото „спукване“, а аз не виждам предпоставки това да се случи скоро, изтъква Камински.

Огромният приток на капитали към облигационния пазар е дългосрочна тенденция, подкрепена през последните 10 години от лошото представяне на акциите.

Инвеститорите в облигации ще запазят позициите си защото съотношението риск/доходност на останалите класове активи не ги привлича. Инструментите с фиксиран доход са мястото, където те искат да бъдат и ще останат там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 26.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още