fallback

Щатските фондови борси изпращат добра година

Трите водещи индекса на Wall Street са нараснали с над 5% през декември и с повече от 10% от началото на годината

10:07 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата година се оказа силна за щатските фондови пазари, като индексите вероятно ще продължат да се повишават и през последната борсова седмица.

Основните икономически данни за САЩ през следващите няколко дни ще бъдат тези за потребителското доверие и новите молби за помощи при безработица.

Активността на финансовите пазари по това време на годината обикновено е ниска заради почивните дни и това вероятно ще държи индексите в тесен интервал, коментират анализатори пред CNN.

Декември донесе добри повишения на водещите борсови показатели в САЩ. Индексът на сините чипове Dow Jones IA се повиши с 5 на сто, широкият S&P 500 добави 6,5%, а Nasdaq Composite се е покачил със 7%. И трите основни индекса са нараснали с над 10% за тази година, като преднината на Nasdaq е близо 17,5 на сто.

Постепенното подобряване на икономическите данни от САЩ, заедно с усилията на Федералния резерв за стимулиране на икономиката, дадоха тласък на индексите през последните месеци. Докато данните не се подобрят толкова силно, че Федералният резерв да започне да изтегля подкрепата си за икономиката, цените на акциите вероятно ще продължат възходящия си тренд.

Съгласно последното проучване на Асоциацията на индивидуалните инвеститори в САЩ 63% от всички анкетирани прогнозират ръст на индексите през следващата година. Анализатори отдават това на ефекта от втората финансова инжекция на Федералния резерв за 600 млрд. долара върху финансовите пазари.

Благодарение на него и трите главни борсови индекси достигнаха нивата си отпреди фалита на банката Lehman Brothers през миналата седмица.

Икономическият календар за САЩ ще бъде сравнително беден през тази седмица. В понеделник и сряда не се очакват по-важни икономически данни, но във вторник излиза индексът на Case-Shiller за цените на жилищата в най-големите американски градове. Според анализатори той ще покаже спад на цените от 0,2% на месечна база през октомври, след като през септември се повиши с 0,6%.

Също във вторник излиза и индексът на потребителското доверие на Conference Board за декември. Той се очаква да нарасне до 56,1 пункта през декември спрямо 54,1 пункта за ноември. Индексът е основен показател за нагласите и очакванията на потребителите в страната за икономиката, пазара на труда и финансовото им състояние.

В четвъртък излизат седмичните данни за новите молби за помощи при безработица, за които се очаква да намалеят до 416 хил. спрямо 420 хил. за предходната седмица. Броят на трайно безработните в САЩ се очаква да се понижи до 4,03 млн. души спрямо 4,064 млн. за предходната седмица.

След началото на сесията излизат данните за планираните продажби на нови жилища през ноември, за които се очаква спад от 1,8% през ноември, след като скочиха с 10,4 на сто през октомври. В последната за годината борсова сесия в петък не се очакват важни икономически данни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:49 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още