fallback

Прокуратурата в Ню Йорк съди Ernst & Young за колапса на Lehman Brothers

Обвиненията са базирани върху предизвикалата противоречия счетоводна практика, известна като Repo 105, използвана от Lehman Brothers

16:16 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Прокуратурата в Ню Йорк ще повдигне обвинения за измама срещу счетоводния гигант Ernst & Young заради колапса на Lehman Brothers, съобщава Wall Street Journal.

Делото може да стартира още следващата седмица и е възможно да доведе до налагането на глоби и други санкции на счетоводната компания.

Обвиненията са базирани върху предизвикалата противоречия счетоводна практика, известна като Repo 105, използвана от Lehman Brothers.

Според прокуратурата използването на Repo 105 – техника, приложена от банката още през 2001 г., без за това да са уведомени инвеститорите и регулаторните органи, е позволила на банката да създаде впечатлението, че през 2008 г. е намалявала общия си ливъридж (използването на заемен капитал, като допълнително финансиране към вече инвестирани средства), когато на практика е правила точно обратното.

През 2008 г., чрез използването на Repo 105, от Lehman са заличили временно от баланса си активи за 50 млрд. долара.

Дълги години Lehman Brothers е един от най-големите клиенти на Ernst & Young, като в периода 2001 г. - 2008 г. счетоводната фирма е получила от банката 100 млн. долара за одит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още