fallback

Кога растящата доходност по щатските облигации ще засегне акциите?

Според някои анализатори бариерата е 4%, но според други няма конкретен праг

20:47 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите в САЩ си задават въпроса кога повишаващите се лихви ще доведат до пауза на пазара на акции, пише CNBC.

Някои трейдъри смятат, че това ще стане, когато доходността по 10-годишните американски ДЦК премине сегашните 3,5%. Някои стратези обаче са на мнение, че акциите ще бъдат засегнати при по-високи нива.

Според Джордан Котик, главен технически стратег в Barclay's Capital, е доказано, че бариерата е 4%, включително и последния път, когато 10-годишните облигации я преминаха през април.

„Мисля, че ако доходността се качи доста над 4%, ръстът при акциите ще спре и ще предизвика размисъл за последиците от повишените лихви и за това дали Федералният резерв ще трябва да предприеме допълнителни действия за задържането им”, коментира Джефри Клейнтоп, главен пазарен стратег в LPL Financial.

Според Джак Аблин, ръководител Инвестиции в Harris Private Bank, не съществува конкретно ниво, което да предизвика оттегляне от акциите за сметка на облигациите.

„Досега не съм виждал такава голяма разлика между текущата доходност на компаниите от индекса S&P 500 и доходността на 10-годишните корпоративни облигации с рейтинг ВВВ. В момента те са съответно 7,2% и 4,9%, докато исторически са били приблизително равни”, изтъква той.

Според него акциите са оценени справедливо, докато облигациите са надценени, т.е. доходността им е твърде ниска. Повишението й обаче не означава непременно, че акциите ще бъдат засегнати. Все още има място за такъв ръст, но не знам къде е границата, посочва Аблин.

Мнозина трейдъри смятат, че зад повишената доходност на облигациите стоят добрите икономически новини напоследък, както и ефектът от вероятното удължаване с две години на данъчните облекчения от времето на Буш.

Според други обаче разпродажбата на облигации е резултат от очакването за набъбване на бюджетния дефицит именно заради данъчните облекчения.

”Пазарът трябва да е загрижен по-скоро за посоката и скоростта, с която се изменя доходността, а не толкова за конкретно ниво. През първото тримесечие 10-годишните ДЦК носеха 3,7-3,8%, а акциите бяха около сегашните си нива, така че ако стигнем отново тази доходност, това не означава, че акциите трябва да поевтинеят”, разсъждава Клейнтоп.

”Както и през първото тримесечие, сега растежът на икономиката се ускорява след слабото лято. Нормално е доходността на облигациите да се повиши, а заедно с нея да поскъпнат и акциите”, смята той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 16.12.10 г.
fallback
Още от САЩ виж още