fallback

Разпродажби в края на сесията понижиха акциите в САЩ

Индексите отстъпиха въпреки добрите данни за инфлацията и индустриалното производство

23:16 | 15.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Смесените настроения на финансовите пазари в САЩ в крайна сметка оставиха трите водещи борсови индекса с леки понижения в края на днешната волатилна сесия.

Въпреки това декември се очертава като добър месец за фондовите борси в страната, като и трите индекса са нараснали с около 5% от началото на месеца и са на път да приключат годината с двуцифрен ръст.

Поредицата от данни за американската икономика днес показа, че инфлацията в страната все още е занижена, докато индустриалното производство отчете неочакван ръст.

Потребителските цени в САЩ са се повишили с 0,1% на месечна и 1,1% на годишна база през ноември, като годишната инфлация в страната е почти наполовина спрямо целевото ниво от 2 на сто, към което централната банка се стреми.

Занижената инфлация е добра за Федералния резерв, защото позволява на ръководството му да продължи с програмата си за инжектиране на 600 млрд. долара в икономиката на САЩ чрез покупката на американски държавни облигации.

Във вторник Федералният резерв се въздържа от промени в паричната си политика по време на последното си заседание за тази година и запази основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 0% до 0,25%, до което той падна преди две години.

Другите икономически данни за САЩ показаха, че индустриалното производство е нараснало с 0,4% на месечна база през ноември, след като се сви с 0,2 на сто през октомври. Степента на използване на производствения капацитет се е повишила до 75,2% от 74,9% за октомври.

Добри бяха и данните за разрастването на фабричния сектор в региона на Ню Йорк през този месец, за което засвидетелства увеличението на индекса на бизнес активността в него до 10,6 пункта през декември от -11,6 пункта през ноември.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average завърши сесията със спад от 0,2% до 11 457,47 пункта. Широкият S&P 500 загуби 0,5% до 1 235,23 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, загуби 0,4% до 2 617,22 пункта.

Загубите на индексите бяха провокирани отчасти и от съобщението на рейтинговата агенция Moody’s, че може да намали рейтинга на държавните облигации Испания. Това доведе до спад в цените на акциите от финансовия сектор, като книжата на Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley загубиха между 1% и 2%.

Лихвените проценти по 10-годишните щатски облигации скочиха до 3,52%, след като цените им се понижиха. Лихвените нива по американските държавни облигации се повишават през последния месец, като според някои анализатори това е добър знак за възстановяването на икономиката.

Камарата на представителите в Конгреса се очаква да приеме днес законопроекта, с който ще се удължат данъчните облекчения, въведени по време на мандата на предишния президент на САЩ Джордж Буш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 18.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още