fallback

Moody’s предупреди, че може да свали рейтинга на САЩ

Причината са намеренията на Барак Обама да удължи действието на данъчните отстъпки

19:09 | 13.12.10 г. 9
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Moody’s предупреди САЩ, че е възможно рейтингът на страната да бъде понижен. Причината за опасенията на анализаторите на агенцията са намеренията на американския президент Барак Обама да удължи данъчните отстъпки от времето на Джордж Буш, съобщава Ройтерс.

В края на миналата седмица Обама и лидерите на републиканците постигнаха договорка отстъпките да бъдат удължни, което би могло да доведе до увеличаване на задлъжнялостта на САЩ през следвашите две години, посочват от агенцията.

От Moody’s посочват, че може да преразгледат перспективата пред кредитния рейтинг на САЩ. Това означава, че ако бъде поставена негативна перспектива, то в рамите на следващите 12-18 месеца след това може да се очаква понижение на рейтинга.

В случая на САЩ редукция на рейтинга би бил изключително тежък удар, тъй като това би свалило значително цената на държавните облигации. Както е известно, държавните ценни книжа на САЩ се считат за най-безрисковия актив, което ги прави част от почти всички големи инвестиционни портфейли.

Оценките на Moody’s показват, че предложените мерки, заедно с някои прогами за увеличаване на помощите при безработица, ще струват на американския бюджет около 700-900 млрд. долара.

Това би означавало, че осигуряването на тези пари ще вдигне съотношението между държавния дълг и брутния вътрешен продукт до 72-73 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още